Kojić: Sankcionisati Heleza zbog njegovih izjava

Srna
Kojić: Sankcionisati Heleza zbog njegovih izjava

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza u vezi sa proizvodnjom i prometom dronova samoubica trebaju biti provjerene, ali i da one podrazumijevaju ozbiljno sankcionisanje od pravosudnih institucija.

-Jer, ako su tačne informacije, onda ovdje postoje određeni planovi i formiranje nekih formacija i potencijalno naoružavanje tih formacija kroz dronove samoubice, a sa druge strane, ako se radi o dezinformacijama, onda je vrijeme da Tužilaštvo procesuira lica, u ovom konkrentom slučaju Heleza - rekao je Kojić Srni.

Napominje da bi, ukoliko se ova izjava ispostavi kao tačna, Heleza trebalo procesuirati i zbog toga što nisu potpisani ugovori za izvoz naoružanja i opreme kada su u pitanju dronovi samoubice.

-Ali, ako nije tačna onda se odnosi na drugu vrstu krivičnog djela, a to je širenje mržnje ili straha među jednu ili dvije etničke grupe, ali govorim prevashodno prema srpskom narodu, jer su to određene vrste prijetnji - naveo je Kojić.

On je podsjetio i na izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca koji je rekao da ne postoje potpisani ugovori za proizvodnju i promet dronovima samoubicama, za koje saglasnost daje nadležno ministarstvo i koji je najavio određene aktivnosti u vezi sa Helezovim sankcionisanjem.

-Takvo ponašanje se treba sankcionisati i u svakom smislu dajem podršku aktivizmu ministra (Staše) Košarca koji je to već najavio - istakao je Kojić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je nadležne institucije, prvenstveno Sipu i Tužilaštvo BiH, da ispitaju navode ministra Heleza o proizvodnji dronova samoubica i njihovom testiranju na lokacijama unutar i izvan BiH.

-Ukoliko nadležne institucije utvrde da je došlo do nelegalne proizvodnje i prometa dronova samoubica, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu sa zakonskim propisima, pokrenuće procedure sankcionisanja pravnih lica koja su ilegalno postupila. Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme propisane su novčane kazne i mogućnost zabrane rada kompanijama koje se bave nelegalnom proizvodnjom - popručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana