Predstavljen Atlas zločina nad Srbima: Pravosuđe nijemo i na ubistva djece

Srna
Predstavljen Atlas zločina nad Srbima: Pravosuđe nijemo i na ubistva djece

BANjALUKA- Zločini nad Srbima vršeni su u kontinuitetu, a početak 1993. godine obilježilo je ubijanje Srba na Božić u Kravici i nekoliko dana kasnije u Skelanima, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić pred promociju Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu.

-Nažalost, svjetska javnost, a i pravosudne institucije nijemi su na ove zločine, što je poražavajuće. Svjedočimo da je veoma malo pravosudnih procesa završeno kada je riječ o srpskim žrtvama - rekao je Nuždić novinarima.

On je istakao da se izdavanjem Atlasa zločina nad Srbima iskazuje poštovanje prema stradalim Srbima, ali ostavlja i trajni dokument za sve one koji budu bili zainteresovani za istraživanje.

Nuždić je naveo da je posebno važno istaći da je većina od 2.500 Srba u Podrinju stradala na kućnom pragu.

-Ovaj atlas dokazuje da je nad Srbima 1992. i 1993. godine izvršeno etničko čišćenje u Podrinju. Nisu pošteđena bila ni djeca koja su ubijana prilikom pokušaja da pobjegnu prema Srbiji. Imamo slučaj ubistva petogodišnjeg i dvanaestogodišnjeg dječaka, braće Dimitriijević koji su ubijeni u Skelanima - ukazao je Nuždić.

Jedan od autora Atlasa zločina nad Srbima i asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Siniša Simikić naveo je da su zločini nad Srbima nastavljeni i uprkos činjenici da su Srebrenicu UN proglasile demilitarizovanom zonom.

-Aktuelno je da se ovih dana priča o događajima iz jula 1995. godine, a ne treba zaboraviti da su u junu 1995. godine pripadnici 28. divizije (takozvane Armije BiH) izvršili napad na Rupovo Brdo ali su se odvažili i da napadnu Glavni štab Vojske Republike Srpske - istakao je Simikić.

On je ukazao da je i tokom 1993. godine nastavljeno ubijanje Srba u Podrinju ali i cijelom prostoru bivše države, kao što je to slučaj sa Vukovićima u Brezi, Novakovićima u Zenici, Golubovićima u Konjicu, Ristovićima u Sarajevu i sa mnogo drugih porodica koje su stradala i ugašene.

-Prvi put smo koristeći svu potrebnu dokumentaciju, sudske presude i dokumentaciju takozvane Armije BiH analizirali na koji način su Srbi ubijani i bacani u jamu na Kazanima kod Sarajeva - istakao je Simikić.

On je naveo da je Atlas značajan i zbog toga što je u njemu zapisano na koji način su živjele žrtve, gdje su radile, kakav im je bio bračni i porodični status, ali je i zapisano šta preživjeli danas rade i kako žive njihovi potomci.

-Imamo fotografije Cvjetka Ristića iz Skelana, dječaka koji je izgubio cijelu porodicu 1993. godine, koji danas živi u svojim Skelanima, oženjen je i ima dvoje djece. Poruka je biblijska. Bez stradanja nema vaskrsenja - poručio je Simikić.

Promocija Atlasa zločina nad Srbima započela je minutom ćutanja za stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Promociji je prisustvovao ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici akademske zajednice i brojni gosti.

Riječ je o drugom tomu Atlasa zločina nad Srbima, a u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, planirano je dokumentovanje zločina iz 1994. i 1995. godine, s akcentom na žrtve i njihovu sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana