Ћеранић: Иступи Исака све радикалнији и постају пријетња по безбједности

СРНА
Ћеранић: Иступи Исака све радикалнији и постају пријетња по безбједности

БАЊАЛУКА - Иступи министра унутрашњих послова Федерације БиХ /ФБиХ/ Раме Исака све су радикалнији, узнемиравају јавност и постају пријетња по безбједност БиХ, изјавио је Срни декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Коментаришући скуп "Домовина те зове" који је на Сметовима код Зенице организовао Исак, а на којем су се могле видјети ратне заставе такозване Армије БиХ, као и заставе Исакове политичке партије, Ћеранић је истакао да од ријечи све полази.

Ћеранић је нагласио да, умјесто да својим изјавама доприноси стабилности и јавном реду и миру и безбједности грађана, Исак се понаша као да је у јеку предизборне кампање гдје је најважније код бирача остварити политичке поене по било коју цијену, чак и оваквим ратнохушкачким изјавама.

"Неки инциденти ако би услиједили или не дај Боже неки негативан развој догађаја, онда не могу бити изузети од одговорности они који су досипали уље на ватру, дизали етничке тензије, а поготово што функција минстра унутрашњих послова изискује сасвим другачије изјаве и понашање", напоменуо је Ћеранић.

Он је истакао да из Републике Српске нико не позива на рат и не шаље радикалне, пријетеће и узнемиравајуће поруке.

Ћеранић је рекао да разумије зашто се у изборној години поједини политичари не понашају сходно високим дужностима на којима су, него краткорочним политичким плановима и амбицијама, али и да исто тако постоје важнији и виши циљеви као што су мир, безбједност и стабилност.

Он је указао да је поражавајуће да је на скупу код Зенице био велики број младих људи који су носили ратне заставе такозване Армије БиХ и многе подсјећали на изгубљене жртве у протеклом рату.

"Оно што је у Дејтонском мировном споразуму названо трагичним сукобом код нас се представља као нешто што би требало да се понови, као друго полувријеме по ријечима /пресједника СДА/ Бакира Изетбеговића и све то није добро. Ратни генерали који би да заврше оно што нису успјели у рату, да реализују ратне циљеве, заиста су немилосрдни јер се и то не може реализовати без патње и жртава управо тих младих", сматра Ћеранић.

Према његовим ријечима, међународна заједница је већ реаговала након што је Исак приредио дочек људима из специјалне јединице и директору Федералне управе полиције након ослобађања из притвора, након што су ухапшени у акцији "Блек тај два", те да се нада да би требало да поново реагују након његових иступа и изјава о рововима.

Ћеранић је упитао против кога ће то да се бори Рамо Исак, да ли против Тужилаштва и Суда БиХ који воде поступак против његових најближих сарадника.

"Према томе, умјесто да се критички осврне на рад Министарства и улоге појединаца у Министарству које заступа, Рамо Исак излази на сасвим други терен који је свима у БиХ добро познат, а то је терен ратнохушкачких изјава и припрема за нешто што вјерујем нико у БиХ не жели, ни млади, нити пензионери. Толико је повика и критика на власт да млади одлазе, а тасвим порукама које су се чуле на Сметовима одлазак младих биће само убрзан", навео је Ћеранић, те закључио да Рамо Исак заслужује сваку јавну критику.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак организовао је јуче код Зенице скуп под називом "Домовина зове", којем је присуствовао бивши генерал такозване Армије БиХ Сефер Халиловић, а на којем су се могле видјети ратне заставе, као и заставе Исакове политичке партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана