Ćeranić: Istupi Isaka sve radikalniji i postaju prijetnja po bezbjednosti

SRNA
Ćeranić: Istupi Isaka sve radikalniji i postaju prijetnja po bezbjednosti

BANjALUKA - Istupi ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/ Rame Isaka sve su radikalniji, uznemiravaju javnost i postaju prijetnja po bezbjednost BiH, izjavio je Srni dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Komentarišući skup "Domovina te zove" koji je na Smetovima kod Zenice organizovao Isak, a na kojem su se mogle vidjeti ratne zastave takozvane Armije BiH, kao i zastave Isakove političke partije, Ćeranić je istakao da od riječi sve polazi.

Ćeranić je naglasio da, umjesto da svojim izjavama doprinosi stabilnosti i javnom redu i miru i bezbjednosti građana, Isak se ponaša kao da je u jeku predizborne kampanje gdje je najvažnije kod birača ostvariti političke poene po bilo koju cijenu, čak i ovakvim ratnohuškačkim izjavama.

"Neki incidenti ako bi uslijedili ili ne daj Bože neki negativan razvoj događaja, onda ne mogu biti izuzeti od odgovornosti oni koji su dosipali ulje na vatru, dizali etničke tenzije, a pogotovo što funkcija minstra unutrašnjih poslova iziskuje sasvim drugačije izjave i ponašanje", napomenuo je Ćeranić.

On je istakao da iz Republike Srpske niko ne poziva na rat i ne šalje radikalne, prijeteće i uznemiravajuće poruke.

Ćeranić je rekao da razumije zašto se u izbornoj godini pojedini političari ne ponašaju shodno visokim dužnostima na kojima su, nego kratkoročnim političkim planovima i ambicijama, ali i da isto tako postoje važniji i viši ciljevi kao što su mir, bezbjednost i stabilnost.

On je ukazao da je poražavajuće da je na skupu kod Zenice bio veliki broj mladih ljudi koji su nosili ratne zastave takozvane Armije BiH i mnoge podsjećali na izgubljene žrtve u proteklom ratu.

"Ono što je u Dejtonskom mirovnom sporazumu nazvano tragičnim sukobom kod nas se predstavlja kao nešto što bi trebalo da se ponovi, kao drugo poluvrijeme po riječima /presjednika SDA/ Bakira Izetbegovića i sve to nije dobro. Ratni generali koji bi da završe ono što nisu uspjeli u ratu, da realizuju ratne ciljeve, zaista su nemilosrdni jer se i to ne može realizovati bez patnje i žrtava upravo tih mladih", smatra Ćeranić.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je već reagovala nakon što je Isak priredio doček ljudima iz specijalne jedinice i direktoru Federalne uprave policije nakon oslobađanja iz pritvora, nakon što su uhapšeni u akciji "Blek taj dva", te da se nada da bi trebalo da ponovo reaguju nakon njegovih istupa i izjava o rovovima.

Ćeranić je upitao protiv koga će to da se bori Ramo Isak, da li protiv Tužilaštva i Suda BiH koji vode postupak protiv njegovih najbližih saradnika.

"Prema tome, umjesto da se kritički osvrne na rad Ministarstva i uloge pojedinaca u Ministarstvu koje zastupa, Ramo Isak izlazi na sasvim drugi teren koji je svima u BiH dobro poznat, a to je teren ratnohuškačkih izjava i priprema za nešto što vjerujem niko u BiH ne želi, ni mladi, niti penzioneri. Toliko je povika i kritika na vlast da mladi odlaze, a tasvim porukama koje su se čule na Smetovima odlazak mladih biće samo ubrzan", naveo je Ćeranić, te zaključio da Ramo Isak zaslužuje svaku javnu kritiku.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak organizovao je juče kod Zenice skup pod nazivom "Domovina zove", kojem je prisustvovao bivši general takozvane Armije BiH Sefer Halilović, a na kojem su se mogle vidjeti ratne zastave, kao i zastave Isakove političke partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana