Влада Српске тражи имовину, коју је продала општина Источни Стари Град

Горан Маунага
Влада Српске тражи имовину, коју је продала општина Источни Стари Град

Бањалука - Директор Службе за заједничке послове Владе РС Горан Маричић поднио је правобраниоцу РС Данијели Новаковић захтјев за још једну провјеру правног основа за продају објеката Дома банке и четири дунума земљишта на Требевићу које је Влада поклонила општини Источни Стари Град и за враћање те имовине Влади.

Општина Источни Стари Град продала је приватној фирми ту имовину коју је претходно бесплатно добила у власништво од Владе РС да би развијала туризам. С обзиром да поклоњена имовина није искоришћена у сврху за коју је била намијењена, Влада је одлучила да покрене праву битку за њено враћање у своје власништво. Маричић је стога у име Владе затражио од Правобранилаштва да провјери правни основ за продају имовине. Замјеник правобраниоца са сједиштем у Источном Сарајеву Слађана Космајац раније је донијела одлуку да нема основа за подизање тужбе за раскид или проглашавање уговора о продаји ништавним, као ни за евентуалну накнаду штете.

- Тражим да правобранилац РС анализира ту одлуку свог замјеника у циљу њене измјене. Треба провјерити да ли су узете у обзир све чињенице јер Влада ту имовину није поклонила да би она била отуђена. У уговору је наведено да Влада поклања ту имовину да би је општина обновила својим средствима и ставила у функцију туризма. То није испоштовано - каже Маричић.

У Правобранилаштву РС кажу да главни правобранилац има право доношења коначне одлуке без обзира на одлуку замјеника или помоћника. Након захтјева из Владе, главни правобранилац ће изанализирати одлуку свог замјеника.

- Правобранилац има право да узме предмет од замјеника, помоћника и било ког референта и да га ријеши сам. Његова одлука је посљедња и тако ће бити и у овом предмету. Ако утврдимо да је дошло до отуђења имовине, онда је то превара јер је у заблуду доведен давалац поклона. У том случају поклон мора бити враћен даваоцу - рекли су у Правобранилаштву.

"Глас Српске" је недавно објавио да је имовину у селу Брус, која је некада припадала угашеној Привредној банци Српско Сарајево, општина Источни Стари Град у септембру прошле године добила на поклон од Владе. Влада је прихватила захтјев начелника општине Источни Стари Град Боје Гашановића, који је затражио поменуту имовину уз образложење да је општина спремна да објекат преузме, уложи новац у његову адаптацију и запосли људе. Влада је на приједлог Службе за заједничке послове донијела одлуку о преносу права и својине на општину у сврху развоја туризма.

Само мјесец касније, 16. октобра, Скупштина општине Источни Стари Град донијела је одлуку о продаји тих некретнина, а Гашановић већ 31. октобра расписао оглас за продају путем усмене лицитације, а ове године је имовина добила новог власника.

Тајни купац

Земљиште и објекат продати су ове године, али нико није могао или желио да каже када је то тачно учињено, колика је била цијена и ко је купац.

Према незваничним информацијама, имовину је купила фирма блиска СДС-у чији је функционер и начелник Бојо Гашановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана