Влада РС: Спријечити доношење измјена закона о одбрани БиХ

Срна
Влада РС: Спријечити доношење измјена закона о одбрани БиХ

Бањалука - Влада Републике Српске није сагласна са било каквим измјенама Закона о одбрани БиХ које би проширивале надлежност Министарства одбране БиХ у области безбједносно-обавјештајних послова.

Влада Српске тражи од представника Српске у институцијама БиХ да спријече доношење измјена и допуна Закона о одбрани БиХ у дијелу који се односи на безбједносно-обавјештајне послове, наводи се у "Информацији о покретању процедуре за израду приједлога о измјени и допуни Закона о одбрани БиХ - војнообавјештајни послови", која је усвојена на данашњој сједници.


Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске задужено је да овај закључак достави члану Предсједништва БиХ из Републике Српске, те представницима Српске у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању, по хитном поступку, с циљем увођења интегрисаног здравстевног информационог система у Српској, које је прописано Законом о здравственој заштити.

За увођење интегрисаног здравстевног информационог система у Српској задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

"Разлози за допуне овог закона налазе се и у потреби бољег планирања, ефикаснијег управљања системом здравствене заштите, прикупљању, обради и безбједности података у вези са здравственим стањем становништва и функционисањем здравствене службе", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха.

Измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха приступило се имајући у виду да је БиХ потписница бројних међународних уговора и Конвенција које се односе на заштиту ваздуха.

С тим у вези је било потребно успоставити систем прикупљања података о квалитету ваздуха у Републици Српској и израду инвентара ради извјештавања надлежних тијела у складу са преузетим међународним обавезама.
 

Усвојени електроенергетски биланси "Електропривреде Српске"

 Влада Републике Српске усвојила је данас електроенергетске билансе предузећа "Електропривреда Републике Српске" за 2017. годину и за период 2017-2019. година.
Планирана производња електричне енергије на нивоу "Електропривреде Републике Српске" за 2017. годину износи 5.366,10 гигават-часова, што је на нивоу плана производње за ову годину.

Од тога ће у термоелектранама бити произведено 3.020,00 гигават-часова, док ће у хидроелектранама и у малим електранама које су у власништву "Електропривреде Републике Српске" бити произведено 2.436,10 гигават-часова.

Планирана производња електричне енергије у 2018. години износиће 5.340,98 гигават-часова, док се у 2019. години очекује производња 5.600,70 гигават- часова електричне енергије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Електроенергетски биланс, који је Влада Српске усвојила у функцији Скупштине акционара, базира се на техничким нормама и утврђеним техничким критеријумима за планирање производње и потрошње електричне енергије и стабилног рада електроенергетског система.

Влада Српске закључила је да за наредну сједницу буду припремљене детаљне информације о свим аспектима пословања Ваздухопловног завода "Орао" из Бијељине и потреби кадровског реструктурисања узимајући у обзир значај Завода за индустријски сектор у Српској.

На данашњој сједници разматрана је информација о стању у Ваздухопловном заводу "Орао".

Влада Републике Српске усвојила је информацију о стању на ергели "Борике" из Рогатице, те задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да у сарадњи са предузећем "Шуме Републике Српске" реализују активности које подразумијевају очување и заштиту двије аутохтоне врсте коња.

Усвојена је и информација о иницијативи за израду хидро-мастер плана за западни Балкан, који ће идентификовати могућности за изградњу нових хидроелектрана у земљама региона и могућности рехабилитације и поновног оспособљавања постојећих капацитета.

"У процес ће бити укључене ресорно надлежне институције из свих држава, а полазну основу у изради мастер плана представља анализа постојећих стратегија и прикупљање информација од суштинског значаја за кохерентан, реалистичан, одржив и ефикасан развој хидроенергије", наводи се у саопштењу.

Предвиђено је да у израду мастер плана, осим надлежних институција, буду укључене и организације цивилног друштва које активно раде на заштити животне средине.

"Мастер план ће обезбиједити основу за доношење одлука које би требало да буду усвојене на Самиту о западном Балкану, који ће се одржати сљедеће године у Италији", наводи се у саопштењу.

Влада Српске је задужила Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство индустрије, енергетике и рударства да обезбиједе активно учешће својих и представника институција из своје ресорне надлежности у процесу припреме хидро-мастер плана за западни Балкан.

Ресорна министарства су задужена да све активности учешћа у процесу припреме регионалног хидро-мастер плана обављају искључиво у складу са одлуком о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње.

Саудијска донација од милион евра за повратнике у Сребреницу

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о прихватању донаторских средстава Саудијске Арабије за финансирање пројекта обнове одређеног броја кућа повратника у Сребреницу и пројекта економске подршке, чија укупна вриједност износи милион евра.
Циљ је допринос рјешавању проблема избјеглица и расељених лица, повратника, обновом и реконструкцијом одређеног броја кућа и економском подршком повратку на подручју Сребренице, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада се упознала и са информацијом о начину утрошка средстава за предшколски програм припреме дјеце пред полазак у школу ове године у Републици Српској финансираног са 239.880 КМ, које је обезбиједила Влада Српске.

У предшколски програм за дјецу у години пред полазак у школу ове године било је укључено 4.478 или 43,9 одсто од укупног броја дјеце која су у септембру кренула у први разред, и тај проценат је већи од прошлогодишњег, који је износио 37 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана