Влада опредијељена да улаже у град на Требишњици

Срна
Влада опредијељена да улаже у град на Требишњици

Требиње - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Требињу да је Влада Српске опредијељена да улаже у Требиње, што показују и улагања од милион КМ за реконструкцију објеката Студентског центра, Факултета за производњу и менаџмент и Академије ликовних умјетности.

Након што је заједно са народним послаником Луком Петровићем обишла радове, Голићева је новинарима рекла да ће ускоро почети и радови на реконструкцији објекта Болнице, за шта ће бити издвојено око 650.000 КМ.

Голићева је напоменула да Влада Републике Српске заједно са УНДП-ом ради, реновира и енергетски опрема ове објекте, те да ће њиховом реконструкцијом материјални трошкови бити смањени за 50 одсто.

Говорећи о значају реконструкције Студентског центра и факултета, Голићева је истакла да је веома битно да студенти имају добре услове за рад и боравак, те да је било вријеме да се ураде објекти који су саграђени још 1908. године и који су у веома лошем стању.

"Термичка изолација не постоји, а највећи број прозора су они изворни дрвени. Централни систем гријања је разведен само у дијелу приземља у сваком од два павиљона, док се остале просторије загријавају електричним гријалицама", истакла је Голићева.

Она је додала да не постоји ни централни систем хлађења и климатизације, те да је расвјета углавном изведена са флуоресцентним и свјетиљкама са жарном нити.

"У оквиру пројекта жЕнергетска ефикасност у Републици Српскојж, на оба павиљона Студентског центра поставља се термичка изолација вањских зидова и термичка изолација на међуспратну таванску конструкцију. Биће постављени нови вањски прозори и врата, реконструисаће се системи гријања и електроинсталација, а биће уграђен и соларни систем за топлу потрошну воду", рекла је Голићева.

Она је напоменула да се као резултат добре сарадње Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и УНДП, уградња соларног система за топлу потрошну воду финансира из средстава УНДП пројекта за енергетску ефикасност "Зелени економски развој" у износу 37.247 КМ.

"Преостали износ инвестиције се финансира и изводи у оквиру пројекта жЕнергетска ефикасност у Републици Српскојж који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у вриједности од 957.683 КМ", рекла је Голићева.

Она је истакла да се реконструкција објеката ради и захваљујући менаџменту ових установа, јер су они били упорни, долазили у Владу Републике Српске и тражили боље услове за своје студенте и професоре, додајући да никада нису добили ниједан такав захтјев од града Требиња.


Радови на овим објектима биће завршени до краја овогодишње грађевинске сезоне.

Директор Студентског центра Спасоје Радовић захвалио је Влади Републике Српске и Голићевој што што су имали слуха за студенте и препознали њихове потребе.

"Најбитније је што са топлотним пумпама нећемо имати само гријање него и копмплетно хлађење објекта. Мислим да је ово први пут да се у неким јавним објектима оваквог тима уграђују топлотне пумпе за гријање и хлађење", рекао је Радовић и подсјетио да у Студентском центру борави осамдесетак студената.

Почетком идуће грађевинске сезоне почеће и реконструкција зграде Болнице на којој ће бити постављена термичка изолације на међуспратну таванску конструкцију, замијењени прозори и врата, постављена термичка изолација крова, са замјеном кровног покривача.

Биће постављена термичка изолација фасадних зидова, уграђен соларни систем за припрему топле потрошне воде, урађена реконструкција система гријања и ревитализација система расвјете.

У току је израда комплетне техничке документације, након чега ће се спровести тендерске процедуре за избор извођача и набавку опреме по смјерницима Свјетске банке, из чијих средстава се финансира овај пројекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана