Влада Федерације укинула уредбу о обавезном расписивању конкурса за запошљавање у државној служби

klix.ba
Влада Федерације укинула уредбу о обавезном расписивању конкурса за запошљавање у државној служби

Сарајево - Влада ФБиХ на једној од посљедњих сједница донијела је одлуку о поништењу важења уредбе која је донесена 2. фебруара 2016. године, а која је подразумијевала да је обавезно расписати конкурс за пријем особа које нису државни службеници.

Како би увели транспарентност у сектор запошљавања у јавне институције Влада ФБиХ је у фебруару прошле године донијела Уредбу о условима и критеријима запошљавања особа који нису државни службеници у јавне институције.

Иако је таква одлука деградирајућа у односу на Реформску агенду, Влада ФБиХ је такву одлуку донијела како би испоштовала одлуку Уставног суда ФБиХ, који је усвојио апелацију потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића и измијењени Закон о државној служби прогласио неуставним.

Тако је и позитивна уредба која је предвиђала обавезу јавног конкурса за запошљавање у јавним институцијама особа које нису државни службеници укинута јер је била дио закона који је неуставан.

Та уредба је подразумијевала да је обавезно расписати јавни конкурс за пријем у радни однос особа које нису државни службеници. Утврђено је да конкурс расписује руководилац органа државне службе који након конкурса врши именовање нових кадрова.

"Лице које није државни службеник запошљава се путем јавног конкурса који расписује руководилац, односно тијело које врши његово именовање", наведено је у одлуци Владе из фебруара 2016. године.

Та транспарентност и могућност да се сви на јавном конкурсу могу пријавити на неку од позиција у државној служби, а да то није позиција државног службеника, трајала је свега 13 мјесеци.

Наиме Влада ФБиХ је на сједници одржаној 23. марта поништила уредбу коју је донијела прије годину дана.

"Уредба о условима, критеријима и поступку запошљавања и разрјешења особа које нису државни службеници у органима државне службе у Федерацији Босне и Херцеговине престаје да важи. Ова Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеним новинама Федерације БиХ", наводи се у одлуци Владе.

Из Владе ФБиХ је саопштено да је уредба у фебруару 2016. године донесена као дио измјена Закона о државној служби ФБиХ, за који је крајем прошле године утврђено да није у складу с Уставом ФБиХ, па је самим тим и цијели закон престао да важи, па тиме и спорна уредба о запошљавању путем конкурса, а на снази је остао стари Закон о државној служби ФБиХ.

Подсјећамо, Уставни суд ФБиХ је утврдио да Закон о државној служби није у складу с међународним правом, јер се њиме крше људска права и слободе. То се прије свега односи на начин попуњавања радних мјеста, јер свим грађанима ФБиХ није било омогућено да се у складу с квалификацијама запошљавају у државним органима, већ само појединцима.

Измјене Закона о државној служби који је усвојен крајем 2015. године директно је утјецао на број позиција руководећих државних службеника, што је значило значајно проширење листе политичких именовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана