Више стотина грађана тражило оставку Шмита

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Више стотина грађана данас је протестовало испред зграде ОХР-а у Сарајеву захтијевајући оставку Кристијана Шмита јер сматрају да су све извјеснија нова наметања одлука које ће значити измјене Изборног закона и Устава Федерације БиХ (ФБиХ).

На транспарентима су грађани поручивали Шмиту да оде, а да Канцеларија високог представника (ОХР) у БиХ остане.

Кључни захтјеви су да ОХР престане кочити процесе европских интеграција својим одлукама, оставка Шмита, те пуна демократија, заштита људских права и основних слобода, чак и по цијену комплетне промјене Дејтонског мировног споразума.

Протест су организовали удружење "РеСтарт БиХ" и "Круг 99", чији је предсједник Адил Куленовић у обраћању рекао да су се грађани окупили да би изразили незадовољство "шмитизацијом БиХ", наводећи да се Шмит показао недостојним функције коју обавља.

Окупљени грађани, као и говорници на протесту, поручили су да су најављене измјене издаја БиХ и да ће у наредном периоду бити организован и већи скуп, преносе федерални медији.

На протесту је прочитана и порука писца Градимира Гојера, који је навео да је Шмит непријатељ БиХ, те да измјене које би требало да буду наметнуне учвршћују позицију ХДЗ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана