Више приче него рада на реформама

Ж. Д.
Више приче него рада на реформама

Сарајево - Први конкретни резултати спровођења реформске агенде већ су видљиви, али је потребно урадити још много посла, закључено је на састанку о спровођењу тог документа чија је реализација један од кључних услова на путу БиХ ка ЕУ.

Састанку су присуствовали премијери РС и ФБиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан. Цвијановићева је истакла да је добро што заједно раде на агенди, али да није задовољна односом цјелокупног система према реформама.

- У РС смо све ствари из реформске агенде и писма намјере Међународном монетарном фонду (ММФ) завршили 20. децембра прошле године. Завршено је 55 одсто свих активности и све предвиђене и раније започете ствари које се односе на 2017. и 2018. годину су ријешене - рекла је Цвијановићева.

Напомиње да је ФБиХ испунила 36 одсто, а Савјет министара 53 одсто својих обавеза.

- Морамо промијенити приступ реформама и менталитет и више радити, а мање причати. Причамо да смо за реформе, а онда их не спроводимо. Кључна је интеракција, посебно између ентитета - нагласила је Цвијановићева.

Звиздић је истакао да процес реформи мора ићи паралелно у свим сегментима, а Новалић је окарактерисао овај период веома значајним за БиХ, нарочито овај мјесец, јер су у посјету долазили многи регионални и европски званичници. Хан је истакао да су потребни брзи и конкретни резултати.

Састанку су присуствовали и представници ММФ-а, Европске банке за обнову и развој и амбасадор САД Морин Кормак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана