Видовић: Наплаћено више од 1,7 милијарди КМ пореза

Срна
Видовић: Наплаћено више од 1,7 милијарди КМ пореза

Бањалука - Пореска управа Републике Српске за девет мјесеци ове године наплатила је више од 1,7 милијарди КМ пореза што је више за 140 милиона КМ или девет одсто у односу на исти период претходне године, изјавила је директор ове Управе Зора Видовић.

"То је солидан раст, који је много већи од привредног раста и броја запослених, али то значи да ипак наше кампање и сав наш рад са пореским обвезницима дају резултате", рекла је Видовићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.


Видовићева је навела да је Пореска управа Републике Српске до краја августа ове године урадила око 2.500 контрола и нашла 21,5 милион КМ непријављених пореских средстава.

"Имали смо и око 2.400 контрола издавања фискалних рачуна, али ту ситуација није добра због чега смо морали 405 објеката привремено да затворимо на 15 дана", истакла је Видовићева.

Говорећи о акцији "Порез плаћај, Српску јачај", коју је недавно покренула Пореска управа Републике Српске, Видовићева је рекла да је циљ овакве акције да се подигне порески морал у Републици Српској.

"Овом акцијом желимо да грађанима што више приближимо шта значи порез, његово плаћање, а шта значи његово не плаћање. Крајњи циљ јесте да јачамо Републику Српску, јер ако се не плаћају порези и прописане обавезе по закону, сигурно да стандард грађана и све друге услуге, које грађани примају неће бити на одређеном нивоу", истакла је Видовићева.

Она је појаснила да средства прикупљена у Пореској управи Републике Српске припадају буџету Српске, буџету свих локалних заједница и фондовима, истичући да се овим средствима финансирају пензије, здравство, школство, полиција, док се из буџета локалних заједница финансирају инфраструктурни пројекти чиме се повећава стандард грађана.

Видовићева је навела да Пореска управа Републике Српске планира да са најмање 20 основних и средњих школа у Српској договори да у другом полугодишту организује радионице о плаћању пореза у којима би учествовали ученици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана