Видовић: Америка проводи насиље које има за циљ уништење Српске

СРНА
Видовић: Америка проводи насиље које има за циљ уништење Српске

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да америчка администрација вршећи притисак на банке у Српској у вези са рачунима физичких и правних лица која су на "црној листи" Сједињених Држава проводи насиље које за циљ има уништење економије и саме Републике Српске.

Видовићева је навела да, према њеним сазнањима, банке које послују у Српској имају захтјеве америчке администрације да се угасе рачуни свима који су на листи Канцеларије за контролу стране имовине америчког Министарства трезора (ОФАК), и физичким и правним лицима.

"Према Закону о банкама Републике Српске, свако има право да има рачун и то му је основно људско право да може примити плату, било које своје примање и да може издржавати себе и породицу, што се овим ускраћује", рекла је Видовићева за Срну.

Она је објаснила да се банкама у суштини не брани да оставе те рачуне, али да ће им, у том случају, бити погашени СВИФТ-ови, угашена кореспонденција са другим банкама, што фактички значи да те банке не могу да послују изван Српске и да су под санкцијама.

"А то значи уништење комплетног привредног система Републике Српске што нико не може дозволити", констатовала је Видовићева.

Према њеним ријечима, због тога су лица из Српске која се налазе на ОФАК-овој листи добровољно у банкама потписали да им се угасе рачуни како банке не би дошле под санкције и да не би дошло до гашења привреде, односно апсолутне немогућности рада у Републици Српској.

"Нечувено и непојмљиво је да у 21. вијеку неко нема основно право да има рачун на коју може да прими плату", истакла је Видовићева и додала да се овдје не ради ни о каквом праву, већ сили која за циљ има уништење комплетне економије Српске, односно уништење Републике Српске.

Видовићева је поручила да ће све обавезе пројектоване буџетом Републике Српске бити исплаћене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана