Vidović: Amerika provodi nasilje koje ima za cilj uništenje Srpske

SRNA
Vidović: Amerika provodi nasilje koje ima za cilj uništenje Srpske

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da američka administracija vršeći pritisak na banke u Srpskoj u vezi sa računima fizičkih i pravnih lica koja su na "crnoj listi" Sjedinjenih Država provodi nasilje koje za cilj ima uništenje ekonomije i same Republike Srpske.

Vidovićeva je navela da, prema njenim saznanjima, banke koje posluju u Srpskoj imaju zahtjeve američke administracije da se ugase računi svima koji su na listi Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAK), i fizičkim i pravnim licima.

"Prema Zakonu o bankama Republike Srpske, svako ima pravo da ima račun i to mu je osnovno ljudsko pravo da može primiti platu, bilo koje svoje primanje i da može izdržavati sebe i porodicu, što se ovim uskraćuje", rekla je Vidovićeva za Srnu.

Ona je objasnila da se bankama u suštini ne brani da ostave te račune, ali da će im, u tom slučaju, biti pogašeni SVIFT-ovi, ugašena korespondencija sa drugim bankama, što faktički znači da te banke ne mogu da posluju izvan Srpske i da su pod sankcijama.

"A to znači uništenje kompletnog privrednog sistema Republike Srpske što niko ne može dozvoliti", konstatovala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, zbog toga su lica iz Srpske koja se nalaze na OFAK-ovoj listi dobrovoljno u bankama potpisali da im se ugase računi kako banke ne bi došle pod sankcije i da ne bi došlo do gašenja privrede, odnosno apsolutne nemogućnosti rada u Republici Srpskoj.

"Nečuveno i nepojmljivo je da u 21. vijeku neko nema osnovno pravo da ima račun na koju može da primi platu", istakla je Vidovićeva i dodala da se ovdje ne radi ni o kakvom pravu, već sili koja za cilj ima uništenje kompletne ekonomije Srpske, odnosno uništenje Republike Srpske.

Vidovićeva je poručila da će sve obaveze projektovane budžetom Republike Srpske biti isplaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana