Вељко Лазић: Овакав Институт ни за вијек неће пронаћи све нестале

Драгана Орловић
Вељко Лазић: Овакав Институт ни за вијек неће пронаћи све нестале

Чим буде формиран Савјет министара БиХ, тражићемо састанак са предсједавајућим, од којег ћемо захтијевати реформу Института за нестала лица БиХ или да се процес тражења несталих врати у надлежност ентитета.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” новоизабрани предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Вељко Лазић.

Истиче да је главни и основни задатак њихове организације тражење несталих, којих је тренутно на евиденцијама око 1.660. Процес тражења несталих ишао је веома добро, како каже, док га је водила ентитетска комисија, међутим, формирањем Института дошло је до застоја.

- Потребно је убрзати процес тражења несталих, јер на основу овога што је Институт за нестала лица БиХ урадио у протеклих десетак  година, откако је основан, ако тако наставимо, ни за још 100 година нећемо пронаћи свих 1.660 несталих лица - поручио је Лазић.

ГЛАС: Хоће ли то бити један од Ваших приоритета?

ЛАЗИЋ: Да, и даље ћемо инсистирати код свих релевантних организација и тијела како и на који начин убрзати процес тражења несталих. На недавно одржаној сједници нашег Предсједништва донијели смо све закључке о томе, које ћемо, надам се, ускоро предочити Савјету министара. Мада, ми бисмо највише вољели да се цијели процес тражења несталих врати у ентитетску надлежност, јер се бојимо да ћемо изгубити још десет година, ако буде другачије све ово ријешено.

ГЛАС:  Гдје ће још бити фокус Ваше организације?

ЛАЗИЋ: Један од приоритета наше организације биће социјални статус и лијечење породица погинулих бораца, те плаћања партиципација и повећање основице за обрачун породичне инвалиднине. Успјели смо 2006. године од Владе Републике Српске добити грант за породичну и личну инвалиднину. Тако сваке године добијемо одређени дио средстава који је одређен буџетом и онда гледамо колико је укупно корисника права. Међутим, од 2012. до данас основица за исплату тих права је повећана за 16,1 одсто, што је недовољно.

ГЛАС: Шта ћете на том питању предузети?

ЛАЗИЋ: Тражићемо ускоро састанак са премијером РС, како бисмо о свим одстојећим проблемима разговарали.

ГЛАС: Да ли су додатна средства једно од рјешења?

ЛАЗИЋ: Ми не тражимо нова средства, већ само тражимо да трошимо новац који имамо на располагању у буџету. На примјер, доста чланова погинулих бораца умире, гдје се губе права, јер их нико не насљеђује. На факултету је тренутно око 150 дјеце, која ће веома брзо навршити 26 година, чиме и они губе своја права, због чега морамо тој дјеци обезбиједити бар запослење, како бисмо их све збринули или да им осигурамо да добијају инвалиднине док се не запосле, а што нисмо успјели до сада реализовати, јер се не зна колико је за то потребно средстава.

ГЛАС: Колико је тренутно дјеце погинулих бораца незапослено?

ЛАЗИЋ: Закључно са 31. јулом ове године на евиденцијама незапослених је укупно 794 дјеце погинулих бораца, а од тог броја њих 120 је са високом стручном спремом. Акционим планом запошљавања за 2019. годину за свих тих 120 младих обезбијеђен је приправнички стаж.

Постхумна одликовања

ГЛАС: Да ли очекујете нова постхумна одликовања у РС?

ЛАЗИЋ: У Републици Српској до данас је постхумно одликовано 1.206 бораца Војске РС, а за ову годину добили смо указ о одликовању за још 29 бораца и мислим да ће брзо све то бити завршено, а све породице постхумно одликованих бораца имају право на новчану накнаду од 250 марака на годишњем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана