Veljko Lazić: Ovakav Institut ni za vijek neće pronaći sve nestale

Dragana Orlović
Veljko Lazić: Ovakav Institut ni za vijek neće pronaći sve nestale

Čim bude formiran Savjet ministara BiH, tražićemo sastanak sa predsjedavajućim, od kojeg ćemo zahtijevati reformu Instituta za nestala lica BiH ili da se proces traženja nestalih vrati u nadležnost entiteta.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” novoizabrani predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Veljko Lazić.

Ističe da je glavni i osnovni zadatak njihove organizacije traženje nestalih, kojih je trenutno na evidencijama oko 1.660. Proces traženja nestalih išao je veoma dobro, kako kaže, dok ga je vodila entitetska komisija, međutim, formiranjem Instituta došlo je do zastoja.

- Potrebno je ubrzati proces traženja nestalih, jer na osnovu ovoga što je Institut za nestala lica BiH uradio u proteklih desetak  godina, otkako je osnovan, ako tako nastavimo, ni za još 100 godina nećemo pronaći svih 1.660 nestalih lica - poručio je Lazić.

GLAS: Hoće li to biti jedan od Vaših prioriteta?

LAZIĆ: Da, i dalje ćemo insistirati kod svih relevantnih organizacija i tijela kako i na koji način ubrzati proces traženja nestalih. Na nedavno održanoj sjednici našeg Predsjedništva donijeli smo sve zaključke o tome, koje ćemo, nadam se, uskoro predočiti Savjetu ministara. Mada, mi bismo najviše voljeli da se cijeli proces traženja nestalih vrati u entitetsku nadležnost, jer se bojimo da ćemo izgubiti još deset godina, ako bude drugačije sve ovo riješeno.

GLAS:  Gdje će još biti fokus Vaše organizacije?

LAZIĆ: Jedan od prioriteta naše organizacije biće socijalni status i liječenje porodica poginulih boraca, te plaćanja participacija i povećanje osnovice za obračun porodične invalidnine. Uspjeli smo 2006. godine od Vlade Republike Srpske dobiti grant za porodičnu i ličnu invalidninu. Tako svake godine dobijemo određeni dio sredstava koji je određen budžetom i onda gledamo koliko je ukupno korisnika prava. Međutim, od 2012. do danas osnovica za isplatu tih prava je povećana za 16,1 odsto, što je nedovoljno.

GLAS: Šta ćete na tom pitanju preduzeti?

LAZIĆ: Tražićemo uskoro sastanak sa premijerom RS, kako bismo o svim odstojećim problemima razgovarali.

GLAS: Da li su dodatna sredstva jedno od rješenja?

LAZIĆ: Mi ne tražimo nova sredstva, već samo tražimo da trošimo novac koji imamo na raspolaganju u budžetu. Na primjer, dosta članova poginulih boraca umire, gdje se gube prava, jer ih niko ne nasljeđuje. Na fakultetu je trenutno oko 150 djece, koja će veoma brzo navršiti 26 godina, čime i oni gube svoja prava, zbog čega moramo toj djeci obezbijediti bar zaposlenje, kako bismo ih sve zbrinuli ili da im osiguramo da dobijaju invalidnine dok se ne zaposle, a što nismo uspjeli do sada realizovati, jer se ne zna koliko je za to potrebno sredstava.

GLAS: Koliko je trenutno djece poginulih boraca nezaposleno?

LAZIĆ: Zaključno sa 31. julom ove godine na evidencijama nezaposlenih je ukupno 794 djece poginulih boraca, a od tog broja njih 120 je sa visokom stručnom spremom. Akcionim planom zapošljavanja za 2019. godinu za svih tih 120 mladih obezbijeđen je pripravnički staž.

Posthumna odlikovanja

GLAS: Da li očekujete nova posthumna odlikovanja u RS?

LAZIĆ: U Republici Srpskoj do danas je posthumno odlikovano 1.206 boraca Vojske RS, a za ovu godinu dobili smo ukaz o odlikovanju za još 29 boraca i mislim da će brzo sve to biti završeno, a sve porodice posthumno odlikovanih boraca imaju pravo na novčanu naknadu od 250 maraka na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana