Филиповић: Српкиња из Кравица преживјела покољ на Видовдан 1944, заклана на Божић 1993.

Срна
Филиповић: Српкиња из Кравица преживјела покољ на Видовдан 1944, заклана на Божић 1993.

БРАТУНАЦ - Крстина Ерић из братуначког засеока Анђићи код Кравице случајно је преживјела усташки покољ 38 Срба на Видовдан 1944. године јер се није налазила код куће, али су је потомци тих кољача убили у кући на Божић 1993. године, када је на кравичком подручју убијено 49 Срба, већином цивила.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је Срни да је на Видовдан 1944. године убијена њена прабака Савка Николић и њено троје дјеце - Јока, Радојка и Неђо, док је кћерка Крстина преживјела, али су је непокретну заједно са мужем Негославом убили потомци оних који су јој раније заклали мајку, двије сестре и брата.

Усташе су на Видовдан 1944. године убиле 15 чланова породице Николић, 14 чланова породице Павловић, шесторо Јовановића и троје Васића и за овај злочин нико није одговарао.

Прошло је више од 30 година од злочина такозване Армије БиХ у Кравици и другим српским селима братуначке и сребреничке општине, а нико од злочинаца није одговарао за убиства, пљачку, паљевину и уништавање свега што је српско под командом злогласног Насера Орића.

"Умјесто одговорности за огромна српска страдања у два свјетска и посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ и чињење континуираног геноцида над Србима, Бошњаци траже да се донесе резолуција о Сребреници и наводном геноциду над њима, желећи да се тако ослободе одговорности за злочине које су починили", рекла је Филиповићева.

Она истиче да су на Божић 1993. године у Кравици убијени они Срби који су преживјели Видовдан 1944. године и њихови потомци, а убијали су их исти непријатељи, односно унуци и синови оних муслимана који нису одговарали за злочин почињен у Анђићима, као и остала недјела над Србима у два свјетска рата.

"Злочини се понаваљају јер нико за њих није кажњен. Међународна заједница у БиХ и њено правосуђе настављају ту праксу, чиме шаљу поруку да је легално убијати Србе!? Неизрицањем казни починиоцима поново се охрабрују њихови потомци на нове злочине. Они стичу утисак да клање и убијање Срба није незаконито, што потпирује и стимулише најављено доношење резолуције о Сребреници", упозорава Филиповићева.

Према њеним ријечима, подношење приједлога те резолуције враћа БиХ у деведесете године прошлог вијека и изазива мржњу и неповјерење умјесто изградње мира, повјерења, помирења и суживота.

Филиповићева наглашава да је ово стари сценарио западних сила за Сребреницу, а муслимани га само допуњавају и тако одржавају мит о жртви који су створили и о коме и многи од њих са незадовољством све чешће говоре јер увиђају да је прича о наводном геноциду некима веома уносан посао и да од тога лагодно живе.

Она указује да Нијемци игноришу и из памћења бришу историјску истину о злочинима, које су починили у ратовима на овим просторима, а муслимани константном и континуираном причом о наводном геноциду у Сребреници настоје да поново прикрију и избјегну одговорност за злочине над српским народом у БиХ, посебно у Подрињу.

Филиповићева истиче да Бошњаци на тај начин скрећу пажњу са својих злочина да би остали некажњени, као и за масовне злочине почињене над Србима у оба свјетска рата.

Она је изразила огорчење што се у приједлогу срамне резолуције уопште не помиње да су у посљедњем рату у БиХ муслимански екстремисти и војне формације у Сребреници и околини убиле више од 3.000 Срба, од којих готово половина цивила.

"Не помиње се да су муслимански екстремисти и војне формације из Сребренице починиле бројне масовне монструозне злочине над цивилима у српским селима у средњем Подрињу", указала је Филиповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана