Filipović: Srpkinja iz Kravica preživjela pokolj na Vidovdan 1944, zaklana na Božić 1993.

Srna
Filipović: Srpkinja iz Kravica preživjela pokolj na Vidovdan 1944, zaklana na Božić 1993.

BRATUNAC - Krstina Erić iz bratunačkog zaseoka Anđići kod Kravice slučajno je preživjela ustaški pokolj 38 Srba na Vidovdan 1944. godine jer se nije nalazila kod kuće, ali su je potomci tih koljača ubili u kući na Božić 1993. godine, kada je na kravičkom području ubijeno 49 Srba, većinom civila.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je Srni da je na Vidovdan 1944. godine ubijena njena prabaka Savka Nikolić i njeno troje djece - Joka, Radojka i Neđo, dok je kćerka Krstina preživjela, ali su je nepokretnu zajedno sa mužem Negoslavom ubili potomci onih koji su joj ranije zaklali majku, dvije sestre i brata.

Ustaše su na Vidovdan 1944. godine ubile 15 članova porodice Nikolić, 14 članova porodice Pavlović, šestoro Jovanovića i troje Vasića i za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Prošlo je više od 30 godina od zločina takozvane Armije BiH u Kravici i drugim srpskim selima bratunačke i srebreničke opštine, a niko od zločinaca nije odgovarao za ubistva, pljačku, paljevinu i uništavanje svega što je srpsko pod komandom zloglasnog Nasera Orića.

"Umjesto odgovornosti za ogromna srpska stradanja u dva svjetska i posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH i činjenje kontinuiranog genocida nad Srbima, Bošnjaci traže da se donese rezolucija o Srebrenici i navodnom genocidu nad njima, želeći da se tako oslobode odgovornosti za zločine koje su počinili", rekla je Filipovićeva.

Ona ističe da su na Božić 1993. godine u Kravici ubijeni oni Srbi koji su preživjeli Vidovdan 1944. godine i njihovi potomci, a ubijali su ih isti neprijatelji, odnosno unuci i sinovi onih muslimana koji nisu odgovarali za zločin počinjen u Anđićima, kao i ostala nedjela nad Srbima u dva svjetska rata.

"Zločini se ponavaljaju jer niko za njih nije kažnjen. Međunarodna zajednica u BiH i njeno pravosuđe nastavljaju tu praksu, čime šalju poruku da je legalno ubijati Srbe!? Neizricanjem kazni počiniocima ponovo se ohrabruju njihovi potomci na nove zločine. Oni stiču utisak da klanje i ubijanje Srba nije nezakonito, što potpiruje i stimuliše najavljeno donošenje rezolucije o Srebrenici", upozorava Filipovićeva.

Prema njenim riječima, podnošenje prijedloga te rezolucije vraća BiH u devedesete godine prošlog vijeka i izaziva mržnju i nepovjerenje umjesto izgradnje mira, povjerenja, pomirenja i suživota.

Filipovićeva naglašava da je ovo stari scenario zapadnih sila za Srebrenicu, a muslimani ga samo dopunjavaju i tako održavaju mit o žrtvi koji su stvorili i o kome i mnogi od njih sa nezadovoljstvom sve češće govore jer uviđaju da je priča o navodnom genocidu nekima veoma unosan posao i da od toga lagodno žive.

Ona ukazuje da Nijemci ignorišu i iz pamćenja brišu istorijsku istinu o zločinima, koje su počinili u ratovima na ovim prostorima, a muslimani konstantnom i kontinuiranom pričom o navodnom genocidu u Srebrenici nastoje da ponovo prikriju i izbjegnu odgovornost za zločine nad srpskim narodom u BiH, posebno u Podrinju.

Filipovićeva ističe da Bošnjaci na taj način skreću pažnju sa svojih zločina da bi ostali nekažnjeni, kao i za masovne zločine počinjene nad Srbima u oba svjetska rata.

Ona je izrazila ogorčenje što se u prijedlogu sramne rezolucije uopšte ne pominje da su u posljednjem ratu u BiH muslimanski ekstremisti i vojne formacije u Srebrenici i okolini ubile više od 3.000 Srba, od kojih gotovo polovina civila.

"Ne pominje se da su muslimanski ekstremisti i vojne formacije iz Srebrenice počinile brojne masovne monstruozne zločine nad civilima u srpskim selima u srednjem Podrinju", ukazala je Filipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana