“Велики брат” на 50 локација

Ведрана Кулага Симић
“Велики брат” на 50 локација

САРАЈЕВО - Ситуација на многим домаћим граничним прелазима није на задовољавајућем нивоу, углавном због недостатка разне опреме, а уз то додатни проблем су критике и оптужбе на рачун граничара због недоличног понашања и корупције, чему би се могло стати у крај.

Савјет министара БиХ прихватио је на посљедњој сједници информацију из Министарства безбједности о предузетим мјерама с циљем успостављања система видео-надзора на граничним прелазима, а тај документ отићи ће и на адресу Парламента БиХ.

Представнички дом Парламента БиХ је, наиме, задужио половином јула ове године Министарство безбједности да достави информацију о томе шта је урађено из приједлога парламентарног Одбора за жалбе грађана о систему видео-надзора на свим прелазима, а све да би могућност коруптивног дјеловања полицијских службеника Граничне полиције била сведена на најмању могућу мјеру.

Чланови парламентарног одбора, како се може видјети из дневних редова и записника са њихових засједања, веома често разматрају притужбе на рад и понашање граничара, а у одређеном дијелу на крају и буде потврђено да су криви за оно шта им се ставља на терен. И из саме Граничне полиције БиХ су у току само ове године саопштили да су суспендовали неке службенике због сумње или потврде да су примили мито и томе слично.

На такве епилоге упозорено је и у новој информацији ресора безбједности у успостављању интегрисаног система видео-надзора, уз нагласак да су први кораци у овом послу направљени још 2016. и 2017. године, када су почела са радом радна група коју су чинили представници министарства, Граничне полиције и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Анализом стања на терену дошло се до слике стања на свим међународним граничним прелазима и у сједиштима организационих јединица Граничне полиције. Израђен је пројектни задатак, а у сарадњи са Делегацијом ЕУ, у оквиру ИПА програма, спроведена је набавка и закључен уговор о набавци опреме и радова за систем надзора на 50 локација, који ради од јула.

- Гранична полиција је добила функционалан систем видео-надзора, који би, према нашем мишљењу, требало да у знатној мјери да смањи могућност коруптивног дјеловања њихових полицијских службеника - пише у информацији Министарства безбједности.

Да је потребно улагати у границу често истичу и у Граничној полицији БиХ, која провјере обавља на 83 гранична прелаза, од чега је 55 међународних граничних прелаза и 28 за погранични саобраћај.

Гранични прелази су под лупом бројних институција и парламентарних комисија које су задужене да воде бригу о стању на граници. Раније анализе су показале да нешто више од 20 одсто прелаза има услове за добар рад, углавном они новоизграђени и међународни аеродроми.

У Граничној полицији раније су истакли да вјерују да ће уговорени посао за постављање надзора побољшати безбједност и транспарентност рада.

Инфраструктура

Из Граничне полиције БиХ су у неколико наврата истицали да неадекватно стање инфраструктуре у погледу испуњавања минималних стандарда када је ријеч о опремљености утиче на отежано извршавање послова граничне провјере. Одређене послове у вези са камерама на граници спроводи и Управа за индиректно опорезивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана