“Veliki brat” na 50 lokacija

Vedrana Kulaga Simić
“Veliki brat” na 50 lokacija

SARAJEVO - Situacija na mnogim domaćim graničnim prelazima nije na zadovoljavajućem nivou, uglavnom zbog nedostatka razne opreme, a uz to dodatni problem su kritike i optužbe na račun graničara zbog nedoličnog ponašanja i korupcije, čemu bi se moglo stati u kraj.

Savjet ministara BiH prihvatio je na posljednjoj sjednici informaciju iz Ministarstva bezbjednosti o preduzetim mjerama s ciljem uspostavljanja sistema video-nadzora na graničnim prelazima, a taj dokument otići će i na adresu Parlamenta BiH.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je, naime, zadužio polovinom jula ove godine Ministarstvo bezbjednosti da dostavi informaciju o tome šta je urađeno iz prijedloga parlamentarnog Odbora za žalbe građana o sistemu video-nadzora na svim prelazima, a sve da bi mogućnost koruptivnog djelovanja policijskih službenika Granične policije bila svedena na najmanju moguću mjeru.

Članovi parlamentarnog odbora, kako se može vidjeti iz dnevnih redova i zapisnika sa njihovih zasjedanja, veoma često razmatraju pritužbe na rad i ponašanje graničara, a u određenom dijelu na kraju i bude potvrđeno da su krivi za ono šta im se stavlja na teren. I iz same Granične policije BiH su u toku samo ove godine saopštili da su suspendovali neke službenike zbog sumnje ili potvrde da su primili mito i tome slično.

Na takve epiloge upozoreno je i u novoj informaciji resora bezbjednosti u uspostavljanju integrisanog sistema video-nadzora, uz naglasak da su prvi koraci u ovom poslu napravljeni još 2016. i 2017. godine, kada su počela sa radom radna grupa koju su činili predstavnici ministarstva, Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Analizom stanja na terenu došlo se do slike stanja na svim međunarodnim graničnim prelazima i u sjedištima organizacionih jedinica Granične policije. Izrađen je projektni zadatak, a u saradnji sa Delegacijom EU, u okviru IPA programa, sprovedena je nabavka i zaključen ugovor o nabavci opreme i radova za sistem nadzora na 50 lokacija, koji radi od jula.

- Granična policija je dobila funkcionalan sistem video-nadzora, koji bi, prema našem mišljenju, trebalo da u znatnoj mjeri da smanji mogućnost koruptivnog djelovanja njihovih policijskih službenika - piše u informaciji Ministarstva bezbjednosti.

Da je potrebno ulagati u granicu često ističu i u Graničnoj policiji BiH, koja provjere obavlja na 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih graničnih prelaza i 28 za pogranični saobraćaj.

Granični prelazi su pod lupom brojnih institucija i parlamentarnih komisija koje su zadužene da vode brigu o stanju na granici. Ranije analize su pokazale da nešto više od 20 odsto prelaza ima uslove za dobar rad, uglavnom oni novoizgrađeni i međunarodni aerodromi.

U Graničnoj policiji ranije su istakli da vjeruju da će ugovoreni posao za postavljanje nadzora poboljšati bezbjednost i transparentnost rada.

Infrastruktura

Iz Granične policije BiH su u nekoliko navrata isticali da neadekvatno stanje infrastrukture u pogledu ispunjavanja minimalnih standarda kada je riječ o opremljenosti utiče na otežano izvršavanje poslova granične provjere. Određene poslove u vezi sa kamerama na granici sprovodi i Uprava za indirektno oporezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana