Вехабијске вође и хуманитарци отпремају џихадисте

Горан Маунага
Вехабијске вође и хуманитарци отпремају џихадисте

Сарајево - Регрутовање и слање бораца из БиХ на ратишта за која радикални исламисти сматрају да се на њима води џихад организују удружење "Позив у рај" из Тузле, вехабијска заједница у Горњој Маочи, неформално удружење грађана "Енсарије" и дијелови угашеног удружења "Босанска идеална футура" из Зенице.

У финансирању слања џихадиста на ратишта најважније карике су бивши шеф TWRA из Беча Хасанеин ел Фатих, који је сада власник једне агенције из Братиславе.

Ту је и трговац оружјем Шафик Ајад, који се налази на консолидованој листи терориста и терористичких организација Савјета безбједности УН.

Међу финансијерима џихада је и канцеларија турске Хуманитарне организације IHH у Сарајеву, хафиз Мухамед Порча путем својих организација из Аустрије и Мађарске, те Амбасада Палестине у Сарајеву.

Ту је и један припадник специјалне полиције из Ријеке који помаже организацију слања џихадиста у Пакистан и Авганистан и један хрватски обавјештајац који организује слање ратника у Сирију и Авганистан.

Џихадисте за Ирак регрутује имам из Бужима Билал Боснић.

Главни путеви за одлазак авио-линијама су Сарајево - Истанбул и Беч - Истанбул поморском линијом преко Хрватске.

Руте су Ријека - Анкона и Сплит - Бари, затим руте Сарајево - Фоча - Никшић - Улцињ - Ада Бојана - Драч те Сарајево - Горажде - Прибој - Сјеница - Нови Пазар - Приштина - Призрен - Резхен - Лезхе у Албанији.

Процјењује се да у Сирији ратује око 1.000 исламиста из БиХ, Македоније, Косова и Метохије.

"Фејсбук"

У регрутацији бораца џихада учествују и многи интернет портали. Значајан је и наступ Пакистанске талибанске групе Техрик-е-талибан (ТТП), која је отворила налог на друштвеној мрежи "Фејсбук" путем кога регрутују присталице за разне врсте послова. Ријеч је о страници "Умар Медиа ТТП", која је прије блокаде, од септембра до новембра 2012. године, имала више од 8.360 лајкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана