Vehabijske vođe i humanitarci otpremaju džihadiste

Goran Maunaga
Vehabijske vođe i humanitarci otpremaju džihadiste

Sarajevo - Regrutovanje i slanje boraca iz BiH na ratišta za koja radikalni islamisti smatraju da se na njima vodi džihad organizuju udruženje "Poziv u raj" iz Tuzle, vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči, neformalno udruženje građana "Ensarije" i dijelovi ugašenog udruženja "Bosanska idealna futura" iz Zenice.

U finansiranju slanja džihadista na ratišta najvažnije karike su bivši šef TWRA iz Beča Hasanein el Fatih, koji je sada vlasnik jedne agencije iz Bratislave.

Tu je i trgovac oružjem Šafik Ajad, koji se nalazi na konsolidovanoj listi terorista i terorističkih organizacija Savjeta bezbjednosti UN.

Među finansijerima džihada je i kancelarija turske Humanitarne organizacije IHH u Sarajevu, hafiz Muhamed Porča putem svojih organizacija iz Austrije i Mađarske, te Ambasada Palestine u Sarajevu.

Tu je i jedan pripadnik specijalne policije iz Rijeke koji pomaže organizaciju slanja džihadista u Pakistan i Avganistan i jedan hrvatski obavještajac koji organizuje slanje ratnika u Siriju i Avganistan.

Džihadiste za Irak regrutuje imam iz Bužima Bilal Bosnić.

Glavni putevi za odlazak avio-linijama su Sarajevo - Istanbul i Beč - Istanbul pomorskom linijom preko Hrvatske.

Rute su Rijeka - Ankona i Split - Bari, zatim rute Sarajevo - Foča - Nikšić - Ulcinj - Ada Bojana - Drač te Sarajevo - Goražde - Priboj - Sjenica - Novi Pazar - Priština - Prizren - Rezhen - Lezhe u Albaniji.

Procjenjuje se da u Siriji ratuje oko 1.000 islamista iz BiH, Makedonije, Kosova i Metohije.

"Fejsbuk"

U regrutaciji boraca džihada učestvuju i mnogi internet portali. Značajan je i nastup Pakistanske talibanske grupe Tehrik-e-taliban (TTP), koja je otvorila nalog na društvenoj mreži "Fejsbuk" putem koga regrutuju pristalice za razne vrste poslova. Riječ je o stranici "Umar Media TTP", koja je prije blokade, od septembra do novembra 2012. godine, imala više od 8.360 lajkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana