Вехабије саслушане због слања ратника

Горан Маунага
Вехабије саслушане због слања ратника

Сарајево - Припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) саслушали су вођу вехабијске заједнице у Горњој Махали код Зенице Сенада Чолаковића и Сенада Ћурића из села Чекоте код те општине, који врбују младиће за одлазак на ратиште у Сирију.

"Глас Српске" сазнаје да је из мјесне заједница Ораховица, којој припада село Горња Махала, посљедњих мјесеци посредством Чолаковића у Сирију отишло девет младића. Новац за њихово врбовање, како сазнајемо од извора блиског безбједносним агенцијама, Чолаковићу је донио оснивач вехабијске заједнице у Горњој Маочи Нусрет Имамовић, који сада води вехабијску заједницу у Дубници код Калесије.

- Онима који пристају да иду на ратиште у Сирију дају и до 30.000 КМ. Поријекло тог новца, који не иде легалним токовима, је сумњиво. Доносе га у коферима и дијеле онима који пристају да се боре на страни побуњеника у Сирији блиских "Ал-Каиди" - рекао је наш извор.  

Имамовић често долази у Горњу Махалу, гдје су вехабије купиле куће и изградиле сопствену џамију у којој се окупљају сваког петка. Ту се углавном састаје и са Чолаковићем. Послије тих посјета обично неколико вехабија буде посебно ангажовано на обиласку оних за које сматрају да су погодни за индоктринацију. Позову их на предавања у Зеницу, понуде им новац, а затим их пошаљу на сиријско ратиште.

За Сенада Ћурића се сумња да је велику количину новца за врбовање и слање бораца у Сирију добио директно од вехабијске заједнице у Бечу преко једног од најважнијих Имамовићевих сарадника.

 

Више детаља сазнајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана