Усвојене измјене Закона о јавном РТВ систему

Срна
Усвојене измјене Закона о јавном РТВ систему

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је по хитном поступку Приједлог закона о измјени Закона о јавном РТВ систему БиХ на захтјев Савјета министара БиХ.

Предложеном измјеном, важећи систем наплате РТВ таксе путем телеком оператера у БиХ био би настављен до 30. јуна, чиме би се омогућило несметано финансирање и функционисање три јавна РТВ сервиса у БиХ.


Усвојен је закључак који је предложила посланик СНСД-а Душанка Мајкић да Одбор јавног РТВ система до 30. априла достави нови модел наплате РТВ таксе.

Нису усвојени закључци Николе Ловриновића из ХДЗ-а који је предложио разрјешење и именовање новог Управног одбора јавног РТВ система и Управног одбора БХРТ-а, као и то да се ентитетским парламентима предложи да распусте управне одборе ентитетских јавних РТВ сервиса.

Представнички дом усвојио је Протокол о сарадњи у тражењу несталих лица између Савјета министара БиХ и Владе Србије, који је предложило Предсједништво БиХ.

Приједлог посланика СДП-а БиХ Дениса Бећировића да са дневног реда данашње сједнице буде скинуто давање сагласности за ратификовање Протокола о сарадњи у тражењу несталих лица између БиХ и Србије изазвао је бурну расправу у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и критике посланика из Републике Српске.

Протокол о сарадњи у тражењу несталих лица између БиХ и Србије остао је на дневном реду данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ јер је ријеч о обавезној тачки коју је предложило Предсједништво БиХ.

Представнички дом усвојио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о контроли кретања оружја и војне опреме, чији је циљ побољшање законских рјешења и боље спровођење закона у корист институција и привредника у области намјенске индустрије.

У првом читању подржан је Приједлог закона о допунама Закона о одликовањима БиХ којим се предвиђа увођење ордена сребрног грба са мачевима који би био додјељиван војним лицима из БиХ за испољену храброст и пожртвовање у пружању помоћи у природним, техничким и другим катастрофама.

Усвојени су извјештаји за прошлу годину о раду парламентарних комисија, о раду парламентарног војног повјереника БиХ и о раду Одбора за жалбе грађана парламента БиХ.

Представнички дом именовао је Јасмина Пилицу за замјеника директора Канцеларије за ревизију институције БиХ из реда бошњачког народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана