УИО мора да исплати РС 15 милиона марака

Марина Чигоја
УИО мора да исплати РС 15 милиона марака

Бањалука - Влада РС добила је спор тежак више од 15 милиона КМ против Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, који је покренула због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Тужбом, коју је 2011. године поднијела против УИО, Влада је тражила надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету РС. Након што је тај дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ.

Из Правобранилаштва РС јуче је саопштено да је пресудом Суда БиХ од 7. маја ове године усвојена ревизија којом је УИО обавезан да Српској исплати 15 милиона КМ са законским каматама почев од 18. новембра 2013. године до дана исплате. УИО је обавезан и да надокнади трошкове парничног поступка од 6.000 КМ у року од 30 дана од пријема пресуде.

Замјеник правобраниоца РС са сједиштем у Источном Сарајеву Слађана Космајац је истакла да је тужба поднесена због тога што је РС оштећена приликом расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, јер је новац који је требало да буде пребачен у буџет Српске завршио у каси ФБиХ.

- УИО је током поступка исплатио главни дуг од 52,97 милиона КМ, због чега је РС повукла тужбу за тај дуг, али је остала тужба за затезне камате. До враћања тог дуга РС је трпјела штету, јер је незаконито и неосновано остала без свог новца. Због тога је настављен поступак пред судом, у којем је РС тражила плаћање законских затезних камата, које износе 15 милиона КМ и који је РС на крају добила - казала је Космајац и додала да је и првостепена и другостепена пресуда била неповољна за РС, али да је ревизијско одјељење Суда БиХ усвојило ревизију и преиначило те пресуде.

- Наш захтјев је у цијелости прихваћен као основан и ова пресуда је правоснажна и извршна - нагласила је она.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић је рекао да још нису добили пресуду и да ће када је добију размотрити потезе које ће повући.

- У сваком случају, УИО у буџету нема новац којим би исплатио износ наведен у пресуди - казао је Ковачевић.

У УИО су раније тврдили да они нису могли да утичу да одлучивање о расподјели прихода, с обзиром на то да се она врши по коефицијентима које утврђује Управни одбор, а да они само спроводе ту одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана