У Сарајеву назвали школу по писцу који је величао Хитлера

Nezavisne novine
У Сарајеву назвали школу по писцу који је величао Хитлера

Сарајево - Мустафа Бусулаџић, по којем ће основна школа у сарајевском насељу Доброшевићи носити име, у најмању руку је кокетирао с фашизмом, али суштина проблема у БиХ је што су дојучерашњи хероји постали антихероји и обратно, и цијели систем образовања изложен је политици и политикантству.

Став је то историчара Дубравка Ловреновића, редовног професора на Одсјеку за хисторију Филозофског факултета у Сарајеву.

Одлуку Скупштине Кантона Сарајево о промјени назива Основне школе "Доброшевићи", донесену у сриједу, оштро су потом критиковали посланици странака опозиције, тврдећи да је Бусулаџић пропагирао фашизам, величао Хитлерове идеје о новом свјетском поретку и користио говор мржње на рачун Јевреја.

Напустили су засједање прије одлучивања о овој тачки.

Опозиција и позиција имају опречне ставове о томе да ли је Бусулаџић био фашиста и националиста.

"Он је писац и изучаваће се, али зашто школу назвати по њему. Тиме се шаље иста порука као што се шаље давањем студентском дому у Палама име Радована Караџића", истакао је јуче Предраг Којовић, посланик опозиционе Наше странке у Скупштини КС.

Он сматра да школе, посебно основне, треба да се зову као "љубичица", "сунчица", "Пчелица Маја", а ако се морају назвати по некој личности онда да то буде неко на кога се дјеца могу угледати.

 "Злочин је стријељати некога без суда, али то што је неко био жртва комунистичког правосуђа није разлог да славимо успомену на њега", казао је Којовић, који се слаже да у БиХ има доста примјера школа које носе споран назив, али је питање школе у Доброшевићима дошло на Скупштину КС.

Професор Ловреновић је истакао да је веома лоше дати име школи по Бусулаџићу, али и да примјера спорних назива има свугдје, те је проблем у нашем друштву.

"Антифашисти постају фашисти и обратно. На примјер, у Мостару улица носи насив Миле Будак. Ако бисмо говорили о фашизму, можемо говорити о Будаку. А што се тиче Бусулаџића, он је кокетирао с фашизмом, у најмању руку, и то је за мене довољно. Случај је индикативан и морала би се провести расправа о томе шта је фашизам, а шта антифашизам. Ствари су се током времена промијениле", додао је Ловреновић.

С друге стране, у Комисији за обиљежавање, чување и његовање историјских догађаја и личности Скупштине КС истичу да су консултовали Институт за историју Сарајево и Архив града Сарајева и да нико нема званичне податке да је Бусулаџић био националиста.

"Осим тога, промјена назива школе је воља грађана мјесне заједнице Доброшевићи, а ми смо ту ради грађана. Иницијатива је прошла сву процедуру, Савјет мјесне заједнице, опћинску комисију, Опћинско вијеће, скупштинску комисију и Скупштину", додао је Нермин Бјелак, предсједник ове комисије.

Џевад Рађо, посланик СББ-а, казао је да вјерује институцијама система и да је зато гласао за ову одлуку, те да опозиција популистички наступа и разумије њихов став да оспорава позицију, али да то треба чинити аргументима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана