У реформу јавне управе уложени милиони, напретка нема

Ведрана Кулага
У реформу јавне управе уложени милиони, напретка нема

Бањалука, Сарајево - Иако су у реформу јавне управе у БиХ уложени милиони марака, видљивији напредак у тој области још није остварен, а шта је све до сада урађено, а шта не, требало би да буде објелодањено почетком идуће године.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе припремила је нацрт програма рада за 2020. годину у којем је наглашено да је реформа јавне управе једна од обавеза БиХ на путу ка ЕУ, а у документу је истакнуто и да је у Стратегији проширења, коју је Европска комисија усвојила у периоду од 2014. до 2019. године, наглашена важност процеса реформе.

У Стратегији проширења из маја 2019. године, како је наведено у програму рада, истакнуто је да је “реформа јавне управе неопходна за побољшање управљања на свим нивоима”, те да то “укључује квалитет и одговорност управе, професионализацију службе и деполитизацију, добро управљање јавним финансијама и квалитет услуга грађанима и предузећима”.

Пише и да је у прописе потребно уградити начела заслуга приликом запошљавања, напредовања и отпуштања, те да примјена прописа у пракси треба да буде ослобођена од политичког уплитања.

У Мишљењу Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ из маја ове године наглашено је и да је потребно уложити велике напоре да би се обезбиједило усклађивање прописа са начелима реформе јавне управе, као и ефикасно спровођење.

Комисија је од БиХ затражила да у наредних годину испуни недовршене обавезе из претходног периода. То се, како је наведено, односи на усвајање стратегије и акционе планове за реформу и за управљање финансијама, те да успостави заједнички оквир за праћење заснован на учинку и обезбиједи финансијску одрживост.

- Почетком идуће године требало би да буде припремљен финални извјештај о напретку и имплементацији Ревидираног акционог плана из стратегије, а у плану је припрема смјерница за друге мониторинге циљева из постојећих стратешких оквира за реформу јавне управе - наведено је у документу Канцеларије.

На крају је поново наведено да је неусвајање новог стратешког оквира од стране Владе РС успорило процес, што су из Српске и раније демантовали.

Реформа јавне управе у БиХ покренута је још 2007. године на основу стратегије која је предвиђала успостављање ефикасније и одговорније јавне управе, чији би рад био заснован на транспарентним процедурама, уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције.

Циљ је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета рада јавне управе и примијењено европско законодавство, али циљеви још нису у потпуности достигнути. На то је указано и у једном од извјештаја Европске комисије за БиХ.

 

Е-пројекти

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је у уторак на конференцији у Љубљани да је реформа јавне управе процес који непрекидно траје.

- Бирократија мора разумјети да више не постоји због државе, већ због грађана, привреде и њихових потреба и то је највећа реформа коју морамо сви урадити - оцијенила је Решићева и додала да се одлучност Српске види на достигнућима као што су е-матичне књиге, е-беба, регистри и слично. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана