У припреми прва заједничка сједница оба дома Парламента БиХ: Нека се спреми Турковићева

Ведрана Кулага Симић
У припреми прва заједничка сједница оба дома Парламента БиХ: Нека се спреми Турковићева

САРАЈЕВО - Посланици и делегати у Парламенту БиХ почињу озбиљну припрему за прву посебну заједничку сједницу у овом мандату на којој ће актуелне министре засути питањима из њихових ресора и тражити одговоре које им појединци дугују чак дуже од годину.

Прва сједница оба парламентарна дома о теми “Посланици/делегати питају - Савјет министара БиХ одговара” је, према ријечима парламентараца са којима смо разговарали о томе, идеална прилика за расправу о политичкој и економској ситуацији у БиХ јер је на дневном реду доста питања.

Замјеник шефа Клуба СНСД-а Драган Богданић истакао је за “Глас Српске” да ће до саме сједнице припремити питања..

- Ово је добра прилика да се сагледају ствари и добију конкретни одговори из Савјета министара - истакао је Богданић који је углавном на вријеме добијао одговоре на посланичка питања која је упућивао на адресу неких министара и других руководилаца.

Замјеник предсједавајућег Клуба Хрвата у Представничком дому Парламента БиХ Предраг Кожул кратко је истакао да до 11. марта има још времена, да ће до тада имати спремна питања. Ипак, нагласио је да није задовољан брзином и ефикасношћу појединаца из Савјета.

- Министарка иностраних послова Бисера Турковић ми већ годину и по не одговара. Поставила је нови рекорд, јер је ранији држао њен претходник Игор Црнадак - казао је Кожул за “Глас Српске”.

Мирјана Маринковић Лепић из Клуба Наша странка - Независни блок каже да је предстојећа посебна сједница добра прилика да се подвуче црта те види колико су обје стране испуњавале обавезе и закључке.

- Морамо сумирати шта смо тражили и питали Савјет министара, шта је до сада урађено на одређеним стварима. Ово је један од алата за провјеру рада и нас посланика и делегата те министара у овом мандату. Свједоци смо да се многе активности неоправдано отежу, да прође и по годину дана од приједлога до коначног усвајања. Морамо да питамо министре како, зашто, када, због чега. У специфичном смо тренутку. Наш мандат су обиљежиле двије кризе - пандемија и она мигрантска, али и активности које се односе на правосуђе. Ово је добар пут да заједнички, као чланови оба дома, видимо шта је до сада урађено, зашто није и када ће бити - истакла је.

На питање да ли је задовољна досадашњим темпом добијања одговора на питања која је упућивала министрима и осталима на нивоу БиХ, подвукла је да је рок за достављање одговора 30 дана те да је било случајева и да је и ургенцијама надлежне подсјећала на ту њихову обавезу, по истеку тог рока.

- Брзина одговора зависи од министарства до министарства. До сада је, из мог искуства, најнеажурније било Министарство иностраних послова БиХ, гдје смо и поред неких ургенција остали ускраћени за одговоре. У глобалу сам задовољна, али морам признати да је МИП можда најслабија карика у том ланцу - истакла је Маринковић Лепић.

Став

Посланици и делегати на почетку редовних засједања имају прилику да постављају питања представницима Савјета министара, као и да дају свој став о одговорима који су им пристигли. Ипак, наши саговорници истичу да је посебна сједница Парламента другачија јер су питања и одговори једина тачка дневног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана