У наредне три године економски раст 3,8 одсто годишње

Срна
У наредне три године економски раст 3,8 одсто годишње

Сарајево - У БиХ се у наредне три године очекује наставак економског раста са просјечним стопама од 3,8 одсто годишње, наводи се у Информацији о перспективама за БиХ 2020-2022. године Дирекције за економско планирање /ДЕП/ БиХ.

Под претпоставком очувања стабилног екстерног окружења, током овог периода очекује се да домаћа тражња, кроз приватну потрошњу и инвестиције, буде главни ослонац економског раста.

У Информацији је наведено да се током овог периода очекује стагнација јавне потрошње, што ће за резултат имати смањење њеног учешћа у структури БДП-а и тако допринијети економском расту БиХ.

Реформске мјере усмјерене ка побољшању пословног амбијента у земљи требало би резултовати већим инвестиционим улагањима /домаћим и страним/, што би ојачало приватни сектор, запосленост, али и спољнотрговинску робну размјену БиХ са свијетом.

Када је ријеч о индустријској производњи за овај период, у БиХ се очекује осјетнији раст економске активности у оквиру којег би дешавања у индустријској производњи требала имати централну улогу, тако да очекиване стопе раста физичког обима индустријске производње, према пројекцији ДЕП-а, износе до пет одсто на годишњем нивоу.

Раст индустријске производње објашњава се очекивањима да би реформске мјере на унапређењу пословног амбијента које проводе надлежне институције у БиХ требале довести до мјерљивих резултата.

"Побољшање пословног амбијента требало би за резултат имати повећање инвестиционих улагања, већу искоришћеност постојећих и покретање нових капацитета, повећање броја запослених и јачање конкурентске позиције произвођача из БиХ, како на домаћем тако и на страном тржишту", појашњава се у Информацији.

Пројекција ДЕП-а је да би се у БиХ од 2020. до 2022. године могло очекивати повећање укупног извоза са годишњим стопама раста од 7,2 одсто, 6,7 одсто и 6,6 одсто.

Из ДЕП-а сматрају да ће виши ниво економске активности довести до повећања домаће тражње у оквиру сектора становништва и корпоративног сектора, што ће резултовати и повећањем увоза БиХ, тако да се очекује да се стопе раста увоза крећу од 4,7 одсто у 2020. години, 5,1 одсто у 2021. и 4,6 одсто у 2022. години.

"Више стопе раста извоза од увозних у средњем року би требале за резултат имати повећање извозне заступљености у БДП-у, уз стагнацију учешћа увоза. Директна посљедица ових кретања на крају би требала бити постепена стабилизација спољнотрговинског биланса као удио у БДП-у и побољшање покривености увоза извозом у БиХ у средњем року", наводе из ДЕП-а.

Средњорочне прогнозе у области тржишта рада у периоду 2020-2022. године везане су за очекивани економски раст у региону и ЕУ, што би требало имати позитивне импликације, како на запосленост, тако и на плате у БиХ.

"У 2021. години Европска централна банка предвиђа смањење стопе незапослности у евро зони на 7,5 одсто. Повећање извоза и инвестиција у БиХ би отворило могућност за запошљавање и креирање нових радних мјеста. Уз позитивна дешавања у области индустрије, трговине, али и одређених услуга, створили би се реални услови за раст броја запослених лица", истиче се у овој информацији.

Очекује се да укупан број запослених у БиХ у периоду 2020-2022. године буде повећан од 2,9 одсто до 3,1 одсто, док би се нето плате повећале од 3,2 одсто до 3,4 одсто.

Када је ријеч о цијенама у БиХ, очекује се инфлација од 1,4 одсто, уз претпоставку да у 2020. години не буде значајнијих измјена цијена комуналија, и да буду стабилне цијене хране.

"У 2020. години се очекује стабилизација и повећање страних директних улагања у износу од 2,1 одсто БДП, у 2021. години 2,2 одсто, а у 2022. години 2,2 одсто БДП", наводи се у Информацији ДЕП-а.

Када је ријеч о кредитима, у 2020. години очекује се стабилизација и раст кредитне активности од 4,8 одсто, у 2021. години би поново дошло до убрзанијег раста од пет одсто, а у 2022. години од 5,5 одсто.

У наредним годинама се очекује стабилизација привредног раста БиХ која ће бити праћена и бољим радом банкарског сектора БиХ, чиме би биле створене реалне претпоставке за наставак раста укупне количине депозита.

Тако се очекује да ће стопе раста бити у 2020. години 8,9 одсто, у 2021. години 9,2 одсто, а у 2022. години 9,5 одсто, наводи се у Информацији о перспективама за БиХ 2020-2022. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана