У Хрватску и даље само с пасошем

nezavisne.com
У Хрватску и даље само с пасошем

Бањалука, Сарајево - Шест година је прошло од уласка Хрватске у ЕУ, а грађани БиХ и даље у ту земљу могу ући само с пасошем, умјесто, као што је било до јула 2013, само с личном картом.

Тадашњи хрватски званичници, објашњавајући промјену режима на граници, објаснили су да се ради о правилима ЕУ и да на њих Хрватска не може да утиче, али да ће у наредном периоду разговарати с представницима  земаља чланица, како би се поново вратио улазак у земљу с личним картама.

Дуња Јевак, тадашњи генерални конзул Хрватске у Бањалуци, обећала је да ће њена земља уложити максималне напоре како би се што мање практичних ствари промијенило на самој граници, а то обећање Хрватска је, у највећој мјери, и испунила.

Међутим, што се тиче враћања личних карата, све је остало само на обећањима.

“Граница Хрватске и БиХ постаје вањска граница ЕУ и то за нас представља велику одговорност. Хрватска се снажно залагала да за грађане БиХ остане могућност преласка границе с особном исказницом, односно личном картом, али о томе одлучују све чланице ЕУ”, рекла је тада Јевакова.

Стручњаци и безбједносни експерти сматрају да би се све безбједносне провјере које захтијева ЕУ према грађанима БиХ могле обезбиједити и замјеном пасоша личним картама.

Денис Хаџовић, предсједник Центра за безбједносне студије из Сарајева, каже за “Независне” да не види разлог због чега се, технички гледано, стандарди не би могли задржати уз кориштење личних карата умјесто пасоша.

“То је тематика везана за сигурност докумената, која је у БиХ на веома солидном нивоу и у складу с траженим стандардима. На другој страни једина могућност је да се на нивоу ЕУ донесе одлука да прихватају личне карте као валидан документ. Што се тиче техничких критерија, мислим да су постојећи биометријски подаци који се налазе у личној карти сасвим довољни за контролу и надзор на границама”, истиче Хаџовић.

С друге, пак, стране, хрватски држављани у БиХ могу улазити и с личним картама и не подлијежу истим механизмима провјере као кад држављани БиХ улазе у Хрватску.

Јасминка Мујић, из Граничне полиције БиХ, каже да су приступањем Хрватске ЕУ 2013. године престали да важе билатерални уговори на основу којих су држављани БиХ и Хрватске могли да државну границу прелазе осим с путном исправом и с личном картом, којом се утврђују идентитет и држављанство.

“С обзиром на то да је БиХ потписница више споразума с ЕУ, којима се омогућава путовање држављана земаља чланица ЕУ под повољнијим условима, Вијеће министара БиХ је донијело Одлуку о визама, у којој члан 20. прописује безвизни режим за носиоце личних карата земаља чланица ЕУ”, каже она.

Иначе, у Граничној полицији БиХ објашњавају да су према важећим прописима недржављани ЕУ третирани као грађани трећих земаља, те да морају имати важећу путну исправу, ради уноса евиденцијских печата приликом преласка вањских граница ЕУ.

С истим питањем обратили смо се и Амбасади Хрватске у БиХ али до закључења овог текста није стигао одговор. У Делегацији ЕУ у Сарајеву су нас на одговор упутили на Европску комисију, али нам исто до закључења текста није стигао одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана