У Бањалуци проглашена епидемија морбила

Срна
У Бањалуци проглашена епидемија морбила

Бањалука - Због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дом "Рада Врањешевић" на територији Града Бањалука проглашена је епидемија морбила, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

У Дому "Рада Врањешевић" тренутно је заражено укупно девет особа, наводи се у саопштењу.

Први случај међу штићеницима овог Дома Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је 24. априла, а радило се о пацијенту код којег су се симптоми јавили четири дана раније. Пацијент је хоспитализован у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске 23. априла.

Морбиле су потврђене лабораторијски 30. априла, а пацијент је отпуштен са болничког лијечења и стабилног здравственог стања. Обољела особа није била вакцинисана МРП вакцином.

Представници хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука 24. прошлог мјесеца спровели су епидемиолошко анкетирање и истраживање у Дому "Рада Врањешевић", након чега су, уз препоруку Института за јавно здравство Републике Српске, спроведене противепидемијске мјере, које су укључивале провјеравање вакциналних статуса свих штићеника као и запослених у Дому, те вакцинисање невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних, појачано провођење хигијенских мјера и мјера контроле инфекције. Такође, препоручено је јављање доктору код сваке сумње на оболијевање од морбила, односно изолација обољелих.

Након пријаве првог обољелог, још осам штићеника Дома добило је симптоме морбила, сви из ближег контакта са првим обољелим. Шест је тренутно хоспитализовано у Клиници за инфективне болести, а двоје имају благе симптоме те су изоловани од осталих штићеника Дома у посебној просторији.

Од осморо новообољеле дјеце, шесторо није било вакцинисано, док је преостало двоје било непотпуно вакцинисано против морбила прије појаве ове болести у Дому "Рада Врањешевић".

Сва обољела дјеца су стабилног здравственог стања и без компликација.

"Препоручене хигијенско епидемиолошке мјере у Дому се и даље проводе, а штићеницима је препоручено да за сада не похађају наставу у својим школама" наводи се у саопштењу Института за јавно здравство РС и закључује да је у Републици Српској евидентиран 31 случај обољелих од морбила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана