Тужилац пријављен да је узео новац да минира свједоке против Орића

Горан Маунага
Тужилац пријављен да је узео новац да минира свједоке против Орића

Сарајево - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ провјерава рад тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Јањића након што је добила кривичну пријаву у којој је наведено да је узео 60.000 евра да би минирао свједоке у предмету против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, који је оптужен за ратне злочине над Србима.

Пријава против Јањића, која је у посједу "Гласа Српске", прослијеђена је и Тужилаштву БиХ, Агенцији за истраге и заштиту БиХ (SIPA) и америчкој амбасади у Сарајеву. У њој је, поред Јањића, пријављен и истражилац SIPA Новак Мијовић.

- Јањић се окористио у предмету "Орић" јер је у Власеници узео 60.000 евра уз договор са Орићевим адвокатима да заузврат минира свједоке у том предмету. Слично је и у случају двојице браће из Рогатице који су осумњичени за ратне злочине у групи Младена Васиљевића, који је 16. децембра 2015. године саслушан у Србији - наведено је у пријави.

Истакнуто је да је Васиљевић браћи дао документе са суђења у Србији, након чега су се они распитивали да ли их Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине. Пише да им је Јањић то провјерио преко Мијовића, за којег су браћа касније рекли да је "добар трговац".

- Јањић и Мијовић су казали браћи да су провјерили и да их Тужилаштво не терети, нити су под истрагом SIPA за те догађаје. Колико тачно су за то платили Јањићу и Мијовићу, могу рећи они јер имају довољно новца да могу куповати такве информације - пише у пријави.

Наведено је и да Мијовић по кафанама прича о тим случајевима и хвали се како су он и Јањић ту добро зарадили. Истакнуто је и да Мијовић троши много више новца него што зарађује.

- Молим Вас да нешто урадите. Морао сам да Вам се обратим јер не могу свакодневно да слушам како се државни тужилац и истражилац окоришћују на незаконит начин, док се ја и слични мени надамо бољем и праведнијем животу у овој земљи. Спреман сам и да о свему јавно говорим - наведено је у пријави чији је подносилац познат Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија каже да све пријаве против судија и тужилаца иду у Канцеларију дисциплинског тужиоца или Тужилаштво ако је у питању кривично дјело.

- Тако је и у овом случају. То је одмах отишло дисциплинском тужиоцу, али пошто је ријеч о кривичној пријави, прослијеђено је и Тужилаштву. Пријаве исто тако просљеђујемо на провјеру и кад су анонимне - каже Тегелтија.

У Канцеларији дисциплинског тужиоца јуче нисмо успјели добити информацију шта је урађено у том предмету. Из SIPA јуче нису стигли одговори на постављена питања, а у Тужилаштву БиХ казали су да немају коментар.

"Глас Српске" у октобру прошле године објавио је и да су Орићеви сарадници исплатили по 50.000 КМ тројици Срба са подручја Сребренице да би лажно свједочили у његову корист у судском процесу за ратне злочине. Саговорник из безбједносних структура тада нам је рекао да су сарадници и чланови Орићевог адвокатског тима разговарали са осам Срба из Братунца, који су током рата боравили на подручју Сребренице, настојећи да их приволе да за новац стану у његову одбрану.

Орић упркос забрани долазио у Рогатицу

У кривичној пријави је наведено да је Насер Орић долазио код осумњичене браће у Рогатицу иако је био под мјерама забране Суда БиХ којима му је било ограничено кретање само на подручју Сарајевског и Зеничко-добојског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана