Турковићева игнорише питања о “колачићима у кајмаку”

Ведрана Кулага Симић
Турковићева игнорише питања о “колачићима у кајмаку”

САРАЈЕВО - Након што од министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић није добио одговоре на 40 питања у протекле двије године о раду и дешавањима у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) и сједишту у Сарајеву, посланик Наше странке - Независни блок Дамир Арнаут је окренуо плочу те помоћ због њеног нерада затражио од замјеника Јосипа Бркића.

Турковићева је од почетка мандата на мети критика због неодговорности коју показује према посланицима и делегатима на нивоу БиХ, а подужи је и низ оштрих реаговања на њене поступке у дипломатији из Српске.

Арнаут, који је прије неколико година био и амбасадор БиХ у Аустралији и Новом Зеланду, упутио је у парламентарну процедуру нови документ, гдје је побројао добар дио питања на која мјесецима нема одговора. То му даје за право, како је навео, због несумњиве “одсутности министарке или њене спријечености да обавља дужност, да одговоре на сва та питања затражи од замјеника министара у складу са Законом о Савјету министара, додајући да Турковићева својим понашањем озбиљно крши Закон о парламентарном надзору.

Арнаут је, наиме, поновио допунско питање из јула 2020. године, односно трећу по реду ургенцију за достављање додатних информација након што је одређене податке добио годину раније. Ријеч о захтјеву за подацима који се односе на извјештаје о рачунима по основу хране и пића у амбасадама у Бечу, Берлину и Берну. Питао је због чега у та три случаја, а посебно за Беч и Берлин, уз рачуне никада нису достављена акта у вези са оправданошћу трошкова, узимајући у обзир инструкцију МИП-а да за сваки рачун треба оправдање пословног догађаја, потпис овлашћеног лица и списак гостију, а код организовања пријема детаљан извјештај.

- Због чега МИП толерише праксу наведене двије амбасаде по којој рачуни за репрезентацију - и поред енормних износа, само садрже потпис амбасадора - упитао је Арнаут, додавши да нема одговора по којем основу је МИП одобрио рачун амбасадора Кемала Козарића и у Сарајеву из фебруара 2019. “тежак” 370 КМ на којем су “колачићи у кајмаку” и друге делиције, без елемената оправданости и списка гостију.

Арнаут је навео и питања постављена у септембру 2020. године кроз која је трагао за одговорима о мјесечним финансијским извјештајима за Амбасаду у Бечу од априла 2019. до августа прошле године. Поновио је и питања која је такође упутио Турковићевој о новцу које је МИП потрошио за коришћење ВИП салона на аеродромима у БиХ и иностранству од јануара 2015. до краја септембра 2020. Тражио је и одговор због чега Међународна комисија за вриједносне папире од 2017. у једној рубрици пише и ентитет Република Српска, умјесто БиХ те да ли је МИП на то реаговао, затражио и допис који је од високог представника, односно ОХР-а у септембру дошао и Турковићевој као замјеници предсједавајућег Савјета министара у вези са заказивањем сједнице Савјета. Ургентно је поново затражио одговоре и на питања због чега у мандату Турковићеве на челу МИП-а ниједна земља у свијету није укинула визе за држављане БиХ. Као примјер је навео још једно питање.

- Због чега БиХ пристаје на понижавајући и дискриминаторски третман одређених блискоисточних и јужноафричких земаља које траже визе грађанима БиХ, али не траже за друге европске државе, укључујући и оне које нису чланице ЕУ - питао је Арнаут, који је тражио и детаље о граници између БиХ и Хрватске на подручју Бихаћа.

Саговорник “Гласа Српске” упућен у рад МИП-а и Турковићеве наглашава да ни не чуди потез Арнаута те наглашава да се и у самом Парламенту може често чути да Турковићева ради само оно што дође као наређење од лидера СДА Бакира Изетбеговића. За текуће издатке у МИП-у само лани је потрошено више од 48 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана