Turkovićeva ignoriše pitanja o “kolačićima u kajmaku”

Vedrana Kulaga Simić
Turkovićeva ignoriše pitanja o “kolačićima u kajmaku”

SARAJEVO - Nakon što od ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković nije dobio odgovore na 40 pitanja u protekle dvije godine o radu i dešavanjima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) i sjedištu u Sarajevu, poslanik Naše stranke - Nezavisni blok Damir Arnaut je okrenuo ploču te pomoć zbog njenog nerada zatražio od zamjenika Josipa Brkića.

Turkovićeva je od početka mandata na meti kritika zbog neodgovornosti koju pokazuje prema poslanicima i delegatima na nivou BiH, a poduži je i niz oštrih reagovanja na njene postupke u diplomatiji iz Srpske.

Arnaut, koji je prije nekoliko godina bio i ambasador BiH u Australiji i Novom Zelandu, uputio je u parlamentarnu proceduru novi dokument, gdje je pobrojao dobar dio pitanja na koja mjesecima nema odgovora. To mu daje za pravo, kako je naveo, zbog nesumnjive “odsutnosti ministarke ili njene spriječenosti da obavlja dužnost, da odgovore na sva ta pitanja zatraži od zamjenika ministara u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara, dodajući da Turkovićeva svojim ponašanjem ozbiljno krši Zakon o parlamentarnom nadzoru.

Arnaut je, naime, ponovio dopunsko pitanje iz jula 2020. godine, odnosno treću po redu urgenciju za dostavljanje dodatnih informacija nakon što je određene podatke dobio godinu ranije. Riječ o zahtjevu za podacima koji se odnose na izvještaje o računima po osnovu hrane i pića u ambasadama u Beču, Berlinu i Bernu. Pitao je zbog čega u ta tri slučaja, a posebno za Beč i Berlin, uz račune nikada nisu dostavljena akta u vezi sa opravdanošću troškova, uzimajući u obzir instrukciju MIP-a da za svaki račun treba opravdanje poslovnog događaja, potpis ovlašćenog lica i spisak gostiju, a kod organizovanja prijema detaljan izvještaj.

- Zbog čega MIP toleriše praksu navedene dvije ambasade po kojoj računi za reprezentaciju - i pored enormnih iznosa, samo sadrže potpis ambasadora - upitao je Arnaut, dodavši da nema odgovora po kojem osnovu je MIP odobrio račun ambasadora Kemala Kozarića i u Sarajevu iz februara 2019. “težak” 370 KM na kojem su “kolačići u kajmaku” i druge delicije, bez elemenata opravdanosti i spiska gostiju.

Arnaut je naveo i pitanja postavljena u septembru 2020. godine kroz koja je tragao za odgovorima o mjesečnim finansijskim izvještajima za Ambasadu u Beču od aprila 2019. do avgusta prošle godine. Ponovio je i pitanja koja je takođe uputio Turkovićevoj o novcu koje je MIP potrošio za korišćenje VIP salona na aerodromima u BiH i inostranstvu od januara 2015. do kraja septembra 2020. Tražio je i odgovor zbog čega Međunarodna komisija za vrijednosne papire od 2017. u jednoj rubrici piše i entitet Republika Srpska, umjesto BiH te da li je MIP na to reagovao, zatražio i dopis koji je od visokog predstavnika, odnosno OHR-a u septembru došao i Turkovićevoj kao zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara u vezi sa zakazivanjem sjednice Savjeta. Urgentno je ponovo zatražio odgovore i na pitanja zbog čega u mandatu Turkovićeve na čelu MIP-a nijedna zemlja u svijetu nije ukinula vize za državljane BiH. Kao primjer je naveo još jedno pitanje.

- Zbog čega BiH pristaje na ponižavajući i diskriminatorski tretman određenih bliskoistočnih i južnoafričkih zemalja koje traže vize građanima BiH, ali ne traže za druge evropske države, uključujući i one koje nisu članice EU - pitao je Arnaut, koji je tražio i detalje o granici između BiH i Hrvatske na području Bihaća.

Sagovornik “Glasa Srpske” upućen u rad MIP-a i Turkovićeve naglašava da ni ne čudi potez Arnauta te naglašava da se i u samom Parlamentu može često čuti da Turkovićeva radi samo ono što dođe kao naređenje od lidera SDA Bakira Izetbegovića. Za tekuće izdatke u MIP-u samo lani je potrošeno više od 48 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana