Труднице служе у цивилној одјећи

Маријана Миљић
Труднице служе у цивилној одјећи

Бањалука - Припадници Оружаних снага БиХ више неће смјети да мијењају величину и крој приликом преправки униформи, труднице ће бити ослобођене њиховог ношења, а вријеме замјене зимске и љетне униформе помјерено је за 15 дана.

То су само неке од новина прописаних новим правилником о униформама Оружаних снага. Овим документом дефинисано је да униформа мора одговарати мјерама војника и да им није дозвољено самовољно мијењање изгледа, величине, кроја и састава униформе.

- Допуштене су им само мање преправке, којим се ни у ком случају не смије мијењати облик и спољашњи изглед униформе - наведено је у новом правилнику.

Занимљиво је да је Министарство одбране БиХ до сада за војнике набављало униформе неодговарајућих бројева због чега су били принуђени да ангажују кројаче како би грешке биле исправљене.

Новина у усвојеном правилнику је и да војници више не морају носити униформу у јавном превозу за вријеме службених путовања, док је жене до петог мјесеца трудноће могу носити само уз мишљење љекара специјалисте, а након тога су ослобођене и могу служити у цивилу.

Измијењен је и период ношења униформе, јер је раније било дефинисано да љетне комплете војници носе од 15. априла до 15. октобра. Према новим правилима војници ће љетну униформу носити од 1. маја до 1. октобра. Ова правила могу бити измијењена у зависности од временских услова уз писано наређење команданта.

Правилником је прецизно прописано шта чини дијелове униформе, врсте униформе, у којој боји морају да буду дијелови униформе, како се носи униформа… Прописан је начин ношења ознака, одликовања и медаља, и војне ознаке које могу бити у форми значки и амблема војници могу да носе искључиво на униформи, док амблеми Оружаних снага морају бити израђени искључиво на платну.

Помоћник министра одбране БиХ Борис Јеринић казао је да се још није детаљно упознао са новим правилником и да његов садржај не може коментарисати. Говорећи о рјешењу за нови модел униформи, Јеринић је рекао да је комисија којој је повјерен тај задатак завршила свој посао.

- Сада слиједи предлагање идејног рјешења које је најисплативије и боље, како за дизајн, тако и за шару униформи из разлога што више нико не производи шару коју ми имамо на униформама. Након што завршимо тај посао, услиједиће расписивање тендера за набавку нових униформи - казао је Јеринић.

Повећање плата

У Министарству одбране БиХ казали су да је 16. јуна Министарству финансија и трезора БиХ упућен званичан приједлог измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Њима је затражено повећање плата кроз измјене платних коефицијената у чину војник и подофицир.

- Прописи који би омогућили да војници остају у Оружаним снагама БиХ и након навршених 35 година живота још су у фази припреме - казали су у Министарству одбране.

Неке од новина

- није дозвољено самовољно мијењање изгледа, величине, кроја и састава униформе

- војници више не морају носити униформу у јавном превозу током службених путовања

- труднице до петог мјесеца трудноће униформу могу носити само уз мишљење љекара, а након петог мјесеца су потпуно ослобођене

- љетну униформу војници ће носити од 1. маја до 1. октобра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана