Тегелтија: Закон о ВСТС амандманима мијењати у парламенту

Срна
Тегелтија: Закон о ВСТС амандманима мијењати у парламенту

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је на данашнјој сједници Савјет министара усвојио Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ који је један од захтјева Европске комисије за добијанје кандидатског статуса, те друге транше макрофинансијске помоћи ЕУ.

"Закон је дуго припреман, Министарство правде је прошло много усаглашавања од Венецијанске комисије, Европске комисије, у самој изради и припреми закона учествовали су многи и нажалост нисмо успјели постићи потпуну сагласност у вези са овим законским рјешењем", рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Тегелтија је рекао су он и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац гласали против предложених измјена и допуна.

"Процјена је била да је боље да тај закон иде у парламент, гдје постоји могућност да се кроз амандмане у оба дома све усагласи и дилеме разријеше, него да то држимо и даље као неусаглашен материјал Савјета министара", истакао је Тегелтија.

Он каже да су гласали против из два кључна разлога.

"Прије свега, што постоје дијелови овог закона који ВСТС-у дају овлаштења за која он објективно у овом тренутку нема ни материјалне ни техничке капацитете и тешко да ће их икада моћи обезбиједити, с обзиром да те послове који му се желе додијелити раде специјализоване институције унутар пореских управа, тужилаштава", навео је Тегелтија и додао да је њихов став био да ВСТС тешко може организовати те службе.

Тегелтија је додао да се нада да ће се у парламентарној процедури схватити да је то дио који не треба да се нађе у закону.

"Озбиљна резерва постоји и у вези са Стратегијом за реформу правосуђа", рекао је Тегелтија, оцијенивши да треба припремити цјеловит пакет закона који се тичу рада правосуђа.

Тегелтија је навео да је Савјет министара данас усвојио одлуку о привременом финансирању институција БиХ за трећи квартал, те комплетирао тим БиХ за преговоре са Хрватском о Трговској гори.

Према његовим ријечима, одлука о привременом финансирању институција БиХ за трећи квартал ове године донијета је на крају другог квартала јер је постојало увјерење да ће Предсједништво БиХ усагласити приједлог буџета БиХ за ову годину и упутити га у парламентарну процедуру, те да неће бити потребе за још једном одлуком о привременом финансирању.

"Нажалост, нема сагласности у Предсједништву БиХ да се приједлог закона о буџету упути у парламентарну процедуру", констатовао је Тегелтија.

Прецизирајући да је данас донијета одлука о привременом финансирању идентична претходним двјема, Тегелтија је рекао да привремено финансирање значи да неће моћи бити финансирани одређени пројекти важни за грађане БиХ.

"Надамо се да ће Предсједништво БиХ успјети да се усагласи и буџет упути у процедуру", додао је Тегелтија.

Оцијенивши веома важним комплетирање експертског тима БиХ који ће са хрватском страном анализирати све податке који су важни када је ријеч о изградњи одлагалишта на Трговској гори, Тегелтија је изразио увјерење да ће овај тим доказати да се ради о погрешној локацији која није безбједна за грађане БиХ, од Новог Града па јужније до Бихаћа.

Тегелтија је најавио да ће Савјет министара радити до средине јула, када ће, попут осталих институција БиХ, уколико не буде потребе за хитним сједницама, направити паузу у раду.

"Савјет министара није учествовао у куповини пословног простора УИО у Бањалуци"

Тегелтија је навео да је данас да је одлука о куповини пословног простора за потребе Управе за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци у директној надлежности Управног одбора ове управе, те да Савјет министара ни на који није учествовао у том поступку, нити је то могао.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише тврдње лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да је Савјет министара донио одлуку о куповини пословног простора за УИО у Бањалуци, Тегелтија је рекао да у БиХ постоје институције које тај поступак спроводе апсолутно самостално без икаквог утицаја Савјета министара, што је случај са Управним одбором УИО, наглашавајући да то зна јер је и сам дуги низ година био члан овог одбора.

- Одлука УИО о куповини постора, одлука о избору понуђача и све друго је апсолутно у директној надлежности Управног одбора, који никада нити информисао Савјет министара о куповини, нити је тражио сагласност за расписивање конкурса, као што то ради Служба за заједничке послове - појаснио је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Савјет министара има Службу за заједничке послове, која за институције БиХ купује пословне просторе, која након спроведене процедуре подноси извјештај Савјету министара, што није случај са УИО.

- Прије много година донесена је одлука о вишегодишњим капиталним улагањима, када је дефинисан значајан износ средстава за набавку зграда, просторија за много институција у БиХ, као за регионални центар УИО у Сарајеву, Мостару, изградњи граничних прелаза итд. У тим случајевима се само планира финансијски оквир, а у свему осталом само учествује Управни одбора Управе - рекао је Тегелтија.

Упитан да прокоментарише тврдње опозиције о неспособности Савјета министара и позиву предсједавајућем да поднесе оставку, Тегелтија је рекао да то није ништа ново, те да је то посао опозиције, чији лидери траже "простор за своју афирмацију и неке своје бирке".

- Мислим да би требали (опозициони лидер) да науче да радећи против Републике Српске, против представника у Сарајеву никада неће добити подршку грађана у Српској -  поручио је Тегелтија.

Предсједништво нема сагласност о појединим ставкама у буџету

Тегелтија je рекао да је увјерен да проблем у вези са утврђивањем приједлога буџета БиХ за ову годину није у неодржавању сједница Предсједништва БиХ, него у непостојању сагласности његових чланова о појединим позицијама у буџету.

Констатујући да не може за све бити крив предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, па и за заказивање сједнице Предсједништва, Тегелтија је рекао да нема званичне информације из ове институције шта је спорно у вези са утврђивањем приједлога буџета.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ врло брзо Савјету министара вратило прву верзију приједлога буџета БиХ за ову годину тражећи да се предвиде средства за подршку опоравку од пандемије вируса корона и са које позиције то да се уради.

"Савјет министара је то одмах урадио и одмах упутио у Предсједништво, које је званични предлагач буџета", навео је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је прецизирао да су сада отворене неке друге теме, попут приче о платама, али да нико не жели званично да саопшти шта је спорно.

"Какву год Предсједништво да донесе одлуку, ми ћемо је испоштовати", закључио је Тегелтија.

Када је ријеч о утврђеном Приједлогу измјена и допуна Закона о Виском судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, Тегелтија је поновио да је кључно питање предвиђено успостављање јединице за интегритет, која би провјеравала и доказивала наводе из пријава носилаца судских и тужилачких функција о имовини.

"Није спорна јединица за интегритет, да ли постоји склад између имовине и прихода, али то треба препустити постојећим институцијама", рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара поновио је своје увјерење да ће у Парламентарној скупштини овај проблем бити ријешен, посебно имајући у виду да ни ВСТС-у није јасно како би радио овај посао.

Тегелтија је навео да су међународни представници извршили притисак у вези са овим питањем, као да желе да нешто буде написано као неко побољшање, а да ни сами нису свјесни како то да се спроведе, не угрожавајући интегритет људи који су предмет провјере.

Он је подсјетио да је данас у Народној скупштини Републике Српске разматран закон о испитивању поријекла имовине, који предвиђа у одређеном временском року формирање унутар Пореске управе одјељења које би се бавило тим питањем.

Одговарајући на новинарско питање о националном дисбалансу на челним позицијама у правосудним институцијама БиХ, Тегелтија је оцијенио да тај проблем треба да буде ријешен законским сетом који ће се бавити правосуђем, па и кадровским питањима.

"Сектор безбједности у БиХ чини шест институција, за које је јасно усаглашено које позиције припадају ком народу и у ком року се оне могу ротирати", рекао је Тегелтија, констатујући да је у безбједносном сектору на тај начин обезбијеђена правилна заступљеност свих народа на челним позицијама.

Он је истакао да таква спремност не постоји у институцијама правосуђа, те да не постоје ни законски механизми за контролу, због чега долази до дисбаланса па су на руководећим позицијама двије или три особе из једног народа, док други нема ниједну позицију.

"Надам се да ће се о томе водити рачуна када будемо спремни за цјеловиту реформу правосуђа", рекао је Тегелтија и додао да, не оспоравајући професионалне квалитете људи који су сада на руководећим правосудним функцијама, није добро да се неки народ осјећа угроженим.

Када је ријеч о процесу придруживања земаља западног Балкана ЕУ, Тегелтија је подсјетио да је у посљедње вријеме било неколико састанака у вези са овим питањем и да је заједничко становиште свих који представљају земље региона то да чланице ЕУ не валоризују довољно постигнуте резултате без обзира да ли се ради о Албанији, БиХ или Србији, која чини велике кораке.

Према његовим ријечима, увијек се тражи неки нови услов за већ добијени статус.

"За БиХ су у новембру европски комесари рекли да су три законска рјешења услов за добијање кандидатског статуса, а у јануару је већ стигао и четврти услов - Изборни закон", рекао је Тегелтија.

Он је навео да постоји велики број чланица ЕУ које су спремне да прихватите земље западног Балкана и благонаклоно гледају на проширење, али да постоје и оне које не показују спремност.

"Сматрам да требамо спроводити реформе које су нама потребне, не због ЕУ, него нас, све оно што урадимо и побољшамо рад наших институција је у нашем интересу, а кандидатски статус, чланство, доћи ће једног дана", поручио је Тегелтија.

Од сутрашњег гласања Европског парламента о амандманима и извјештају о напретку БиХ на путу приступања ЕУ Тегелтија очекује да ће одражавати оно што је наведено у извјештају Европске комисије.

"Мислим да Европска комисија има довољно аргумената да прихвати да је БиХ испунила довољан број кредибилних мјера и да додијели БиХ статус кандидата. Статус кандидата са становишта грађана неће ништа озбиљно промијенити, али ће бити степеница у стицању статуса кандидата", закључио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана