Тегелтија: Сједница није одржана, није усвојен дневни ред

Срна
Тегелтија: Сједница није одржана, није усвојен дневни ред

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да за данас заказана сједница Савјета министара није одржана јер није дошло до усвајања дневног реда.


Тегелтија је појаснио да су против усвајања дневног реда били хрватски министри, да је проведен и други круг гласања, те да су поново сва три министра из реда хрватског народа гласала против предложеног дневног реда, тако да ова сједница није одржана.

"Образложење за негласање за дневни ред, иако до тада није било примбједби на тачке дневног реда, јесте да су одређене тачке скинуте на захтјев замјеника предсједавајућег Савјета министара Бисере Турковић и да је она рекла да неће гласати за неке тачке које се тичу кадровских рјешења која се односе на кандидате који долазе из реда хрватског народа", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је рекао да му је жао што је до тога дошло и да је ово први пут да се дешава да комплетан дневни ред не буде усвојен.

"Очекивали смо да ријешимо нека од отворених питања која су била и предмет усаглашавања лидера политичких партија које чине већину у Савјету министара и парламенту БиХ и све је изгледало да ће се то и десити, али ево дефинитивно нисмо усвојили дневни реди и нисмо имали сједницу", рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће нова сједница Савјета министара бити планирана, те изразио наду да ће неспоразуми који евидентно постоје између ХДЗ-а БиХ и СДА бити ријешени.

"Видјели сте након састанка страначких лидера у Источном Сарајеву да постоји нека врста несагласности између ове двије политичке партије, која се онда преноси на рад Савјета министара", рекао је Тегелтија.

Одговарајући на питања новинара шта је било спорно министрима из реда хрватског народа, Тегелтија ја рекао да су најспорнија питања била кадровска рјешења за која су давно завршене конкурсне процедуре.

"Представници ХДЗ-а су се позивали на договор из Источног Сарајева да ће бити именовани сви кадрови за које је завршена редовна конкурсна процедура, али то госпођа Турковић није третирала на тај начин и то је, како су нам рекли, био разлог зашто нису гласали за дневни ред", навео је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је додао да је конкретно ријеч о двије позиције - директора "Службеног гласника БиХ" и директора Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова.

На питање новинара да ли је у процедуру упутио приједлог за именовања Селме Цикотића за министра безбједности, Тегелтија је рекао да није.

"Договор је био такав да се тај приједлог упути у тренутку избора кадрова за које је проведена редовна конкурсна процедура. То је једно са другим повезано и због тога то нисам урадио", истакао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана