Tegeltija: Sjednica nije održana, nije usvojen dnevni red

Srna
Tegeltija: Sjednica nije održana, nije usvojen dnevni red

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da za danas zakazana sjednica Savjeta ministara nije održana jer nije došlo do usvajanja dnevnog reda.


Tegeltija je pojasnio da su protiv usvajanja dnevnog reda bili hrvatski ministri, da je proveden i drugi krug glasanja, te da su ponovo sva tri ministra iz reda hrvatskog naroda glasala protiv predloženog dnevnog reda, tako da ova sjednica nije održana.

"Obrazloženje za neglasanje za dnevni red, iako do tada nije bilo primbjedbi na tačke dnevnog reda, jeste da su određene tačke skinute na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisere Turković i da je ona rekla da neće glasati za neke tačke koje se tiču kadrovskih rješenja koja se odnose na kandidate koji dolaze iz reda hrvatskog naroda", rekao je Tegeltija novinarima.

On je rekao da mu je žao što je do toga došlo i da je ovo prvi put da se dešava da kompletan dnevni red ne bude usvojen.

"Očekivali smo da riješimo neka od otvorenih pitanja koja su bila i predmet usaglašavanja lidera političkih partija koje čine većinu u Savjetu ministara i parlamentu BiH i sve je izgledalo da će se to i desiti, ali evo definitivno nismo usvojili dnevni redi i nismo imali sjednicu", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će nova sjednica Savjeta ministara biti planirana, te izrazio nadu da će nesporazumi koji evidentno postoje između HDZ-a BiH i SDA biti riješeni.

"Vidjeli ste nakon sastanka stranačkih lidera u Istočnom Sarajevu da postoji neka vrsta nesaglasnosti između ove dvije političke partije, koja se onda prenosi na rad Savjeta ministara", rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanja novinara šta je bilo sporno ministrima iz reda hrvatskog naroda, Tegeltija ja rekao da su najspornija pitanja bila kadrovska rješenja za koja su davno završene konkursne procedure.

"Predstavnici HDZ-a su se pozivali na dogovor iz Istočnog Sarajeva da će biti imenovani svi kadrovi za koje je završena redovna konkursna procedura, ali to gospođa Turković nije tretirala na taj način i to je, kako su nam rekli, bio razlog zašto nisu glasali za dnevni red", naveo je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je dodao da je konkretno riječ o dvije pozicije - direktora "Službenog glasnika BiH" i direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Na pitanje novinara da li je u proceduru uputio prijedlog za imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbjednosti, Tegeltija je rekao da nije.

"Dogovor je bio takav da se taj prijedlog uputi u trenutku izbora kadrova za koje je provedena redovna konkursna procedura. To je jedno sa drugim povezano i zbog toga to nisam uradio", istakao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana