Тадић: Бошњачке странке већ кандидовале Хрвате за Дом народа

Срна
Тадић: Бошњачке странке већ кандидовале Хрвате за Дом народа

Сарајево - Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Иво Тадић /ХДЗ/ тврди да су бошњачке странке већ кандидовале “своје Хрвате” у федерални Дом народа.

“Довољно је само погледати листе у Зеничко-добојском кантону и биће вам све јасно. жНаша странкаж има носица листе Хрватицу, ДФ-у је на другом мјесту на листи Хрват, СББ-у на трећем мјесту, СДП-у на четвртом и петом”, рекао је Тадић за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.


Он додаје да је на листи градоначелника Зенице Фуада Касумовића на седмом мјесту Хрват, а исто је и на листи СДА.

Према његовим ријечима, циљ бошњачких странака је да са што више оваквих кандидата попуне Клуб хрватских делегата у Дому народа Парламента ФБиХ.

“То нам јасно говори да бошњачке странке и даље желе да бирају представнике Хрватима”, рекао је Тадић.

Он појашњава да они то раде јер желе да својим кандидатима из реда хрватског народа из Зенице, Сарајева, Бихаћа, Тузле и Горажда добију трећину унутар хрватског клуба у Дому народа, јер би на тај начин могли да бирају предсједника ФБиХ, а с друге стране Хрвати неће имати двотрећинску већину и неће моћи да покрећу витални национални интерес по било ком питању.

“Представници хрватских политичких странака спремни су да прихвате свако рјешење у којем други неће бирати хрватске представнике”, поручује Тадић.

Он изражава незадовољстви и чињеницом да је у Парламенту ФБиХ, под притиском борачке популације, изгласан Закон о демобилисаним борцима без консултација са легитимним представницима хрватског народа.

Према његовим ријечима, тај закон на који је уложено више од 40 амадмана, и који је у различитим текстовима усвојен у Представничком и Дому народа, неоправдан је и непроведив, посебно са аспекта борачког додатка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана