Тадић: БиХ има проблем у комуникацији на међународном плану

Срна
Тадић: БиХ има проблем у комуникацији на међународном плану

Сарајево - Члан привремене истражне комисије Дома народа парламента БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ Огњен Тадић изјавио је Срни да нико од српских представника не учествује у припреми приједлога закључака које би ова комисија требало да представи на сутрашњој сједници.

"Клуб српских делегата у руководству ове комисије представљао је Небојша Радмановић све до тренутка до када, због политичког става СНСД-а, он, као и остали чланови радних комисија и тијела нису поднијели оставку на ту дужност", појаснио је Тадић, који је и предсједавајући Дома народа парламента БиХ.


Он је напоменуо да, због тога, нико од српских представника не учествује у припреми приједлога закључака, те да тренутно у том руководству раде само Бариша Чолак и Сафет Софтић, као представници Хрвата, односно Бошњака.

Тадић је рекао да, као члан те комисије, очекује тек сутра да види о каквим се приједлозима закључака ради, уколико их буде, те шта су предлагачи закључили на основу истраге која је спроведена када је ријеч о спољнополитичком статусу БиХ.

Износећи лични став о спољној политици БиХ, он је оцијенио да БиХ, оваква каква јесте, има проблем у комуникацији на међународном плану.

Он је навео да је чињеница да сваки од констутитивних народа има много бољу међународну политичку и економску позицију него што то има земља у цјелини.

"Чињеница је да ми домаћи политичари врло мало или никако не утичемо на креирање званичних ставова БиХ имајући у виду да су све одлуке под снажним мониторингом међународних представника, ОХР-а или амбасада већих сила које имају чланство у Савјету за спровођење мира", нагласио је Тадић.

Према његовим ријечима, и само Предсједништво у настојању да се прилагоди тим захтјевима, најчешће сопствени консензус у одлучивању проналази у томе да прихвата ставове неких од већих сила.

Привремена истражна комисија парламента БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ требало би да сутра, 10 мјесеци након формирања, коначно донесе закључке о томе шта је установила.

Комисију је у априлу прошле године именовао Дом народа парламента БиХ на захтјев делегата хрватског народа Марија Караматића из ХСС-а. Од тада су одржане три сједнице, а посљедња је била у октобру прошле године када је саслушан и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. Договорено је да за наредну сједницу припреме закључке о ситуацији у Министарству иностраних послова БиХ и дипломатско-конзуларној мрежи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана