Шведска уложила милијарду КМ - у овој години 35 милиона КМ

Глас Српске
Шведска уложила милијарду КМ - у овој години 35 милиона КМ

Сарајево - Од краја рата до данас Шведска је у БиХ уложила милијарду КМ, а за ову годину намијењено је 35 милиона КМ, изјавио је шведски амбасадор у БиХ Андерс Хагелберг, наводећи да се ради о циљаној помоћи једне земље другој. Хагелберг је рекао да инвестиције шведских бизнисмена нису ни близу финансијској помоћи, али с поносом истиче двије значајне инвестиције његових земљака у БиХ, али и једну из БиХ у Шведској.

"Наша држава издваја један одсто од БДП-а за помоћ развоју држава у свијету. За БиХ смо ове године намијенили 35 милиона КМ и сматрамо се једним од водећих билатералних донатора. Улажемо у три приоритетна подручја у БиХ - владавину закона, економски развој и заштиту животне средине", рекао је Хагелберг за "Дневни аваз".

Он је навео да је највећи број шведских пројеката у БиХ успјешан, али је изразио незадовољство у вези са два већ завршена пројекта, који нису инаугурисани.

Према његовим ријечима то су државни затвор и пројекат прочишћавања отпадних вода у Мостару у које је Шведска уложила четири милиона КМ за први, и 12 милиона за други наведени пројекат.

"За шведске пореске обвезнике то одуговлачење је једноставно неприхватљиво", нагласио је Хагелберг.

Шведски амбасадор сматра да су социоекономска питања кључна за БиХ, и у првом реду мисли на запошљавање и економски развој, али и на квалитетније услуге у здравственом сектору.

"То може успорити, па и зауставити одлазак младих људи из ове земље, што је све већи проблем. Имате све више младих људи који су нестрпљиви да се БиХ интегрише, не само изнутра у оквирима региона, већ много више и битније, са ЕУ", рекао је шведски амабасадор.

Он истиче и да политичари у БиХ морају рјешавати проблеме, те да ће им међународна заједница радо помагати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана