Сутра наставак обновљеног суђења за злочине у логору "Силос"

Срна
Сутра наставак обновљеног суђења за злочине у логору "Силос"

САРАЈЕВО - Пред Апелационим вијећем Суда БиХ сутра би требао бити настављен обновљен судски процес против осам оптужених који су за ратне злочине против српског цивилног становништа и ратних заробљеника у логору "Силос" у Тарчину, магацину касарне "Крупа" у Зовику и Основној школи у Хаџићима, првостепеном пресудом осуђени на укупно 60 година затвора.

Суд БиХ је 5. јула 2018. године осудио Мустафу Ђелиловића, као предсједника Скупштине општине Хаџићи и предсједника Кризног штаба, касније Ратног предсједништва општине Хаџићи и Незира Казића, команданта 9. Брдске бригаде такозване Армије РБиХ, на казну затвора у трајању од по десет година.

Начелника Станице јавне безбједности Хаџићи и члан Кризног штаба, касније Ратног предсједништва општине Хаџићи Фадил Човић и управник логора "Силос" Бећир Хујић осуђени су на по осам година затвора.

У својству једног од замјеника управника логора "Силос" те управника логора у магацину касарне "Крупа", на казну затвора у трајању од седам година осуђен је Шериф Мешановић, док је шестогодишња затворска казна изречена активном полицајцу СЈБ Хаџићи и командиру Полицијске станице Пазарић Мирсаду Шабићу, те управнику логора "Силос" Халиду Човићу.

Стражар у логору "Силос" Нермин Калембер, првостепеном пресудом Суда БиХ осуђен је на пет година затвора.

Апелационо вијеће је у јуну 2019. године укинуло првостепену пресуду и наложило поновљено суђење које је започело у септембру 2019. године.

С обзиром да се ради о предмету са већим бројем оптужених, рочишта се нису одржавала од почетка епидемије вируса корона. Суд БиХ је саопштио да су опремили једну судницу у којој ће се моћи наставити и ови предмети.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана