Sutra nastavak obnovljenog suđenja za zločine u logoru "Silos"

Srna
Sutra nastavak obnovljenog suđenja za zločine u logoru "Silos"

SARAJEVO - Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra bi trebao biti nastavljen obnovljen sudski proces protiv osam optuženih koji su za ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništa i ratnih zarobljenika u logoru "Silos" u Tarčinu, magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku i Osnovnoj školi u Hadžićima, prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

Sud BiH je 5. jula 2018. godine osudio Mustafu Đelilovića, kao predsjednika Skupštine opštine Hadžići i predsjednika Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići i Nezira Kazića, komandanta 9. Brdske brigade takozvane Armije RBiH, na kaznu zatvora u trajanju od po deset godina.

Načelnika Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići Fadil Čović i upravnik logora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

U svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora "Silos" te upravnika logora u magacinu kasarne "Krupa", na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina osuđen je Šerif Mešanović, dok je šestogodišnja zatvorska kazna izrečena aktivnom policajcu SJB Hadžići i komandiru Policijske stanice Pazarić Mirsadu Šabiću, te upravniku logora "Silos" Halidu Čoviću.

Stražar u logoru "Silos" Nermin Kalember, prvostepenom presudom Suda BiH osuđen je na pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je u junu 2019. godine ukinulo prvostepenu presudu i naložilo ponovljeno suđenje koje je započelo u septembru 2019. godine.

S obzirom da se radi o predmetu sa većim brojem optuženih, ročišta se nisu održavala od početka epidemije virusa korona. Sud BiH je saopštio da su opremili jednu sudnicu u kojoj će se moći nastaviti i ovi predmeti.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana