Сутра исплата увећане октобарске пензије

Глас Српске
Сутра исплата увећане октобарске пензије

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић најавио је за сутра почетак исплате октобарске пензије у Српској увећане за три одсто.

Савановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је раније најављивано повећање пензија на захтјев Удружења пензионера Српске, народних посланика, али и самих пензионера, популације која има велико уважавање код Владе и институција Српске.


"Ми заиста настојимо, колико је реално могуће, да пратимо ту популацију у њеним захтјевима, свјесни да те пензије нису довољне, нити очекиване, али живимо у једном тешком времену са доста сложеном економском и политичком ситуацијом", навео је Савановић.

Он је нагласио да ће се и убудуће, пратећи раст реалног сектора и БДП-а и сходно тим могућностима пензије повећавати, те додао да ће наредне године доћи до повећања пензија за још два одсто.

"То повећање реално није могуће очекивати прије краја првог квартала 2018. године, јер је тешко пуњење буџета првих мјесеци када има доста нерадних дана", рекао је Савановић.

Директор Фонда пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске Младен Милић рекао је да током ове године постоји позитиван тренд наплате доприноса по основу пензијско-инвалидског осигурања, додајући да је у односу на прошлу годину регистровано повећање наплате тог осигурања за око пет одсто.

Он је навео да је у октобру наплаћено непуних 72 миолина КМ доприноса.

"Једина предузећа која касне и која неуредно извршавају уплату, и поред одобрених репрогарама када је ријеч о јавном сектору, су здравствене установе. Према нашим подацима, здравствене установе дугују више од 100 милиона КМ од 2010. године до сада", рекао је Милић.

Он је навео да ће октобарску пензију примити укупно 258.545 пензионера, од којих у Српској живи њих 210.374, те да је по разним основама из права пензијско-инвалидског осигурања искључено 1.946 лица.

Милић је рекао да са овим увећањем просјечна октобарска пензија износи 351,40 КМ, када се посматра укупни исплатни контигент, док је просјечна пензија за 40 година радног стажа нешто већа од 512 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана