Суочити свијет са истином да су Срби уз Русе најстрадалнији народ

Срна
Суочити свијет са истином да су Срби уз Русе најстрадалнији народ

Бивши дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да свијет треба да се суочи са истином да је српски народ био прва и највећа жртва послије руског у Европи у 20. вијеку, те нагласио да се добро зна ко је починио геноцид.

"Ми не тражимо ништа него само да истина изађе на видело и да буде вреднована као таква", рекао је Миливојевић поводом дипломатских активности које тренутно у вези са резолуцијом о Сребреници воде предсједник Србије Александар Вучић у Њујорку и предсједник Републике Српске Милорад Додик у Санкт Петербургу, као и многи други.

Према његовим ријечима, какав год буде резултат дипломатске офанзиве, важније је да се јединствено и директно каже "не" нечему што хоће да Србе дискредитује на дугорочан начин и да доведе у питање и положај Републике Српске и српског народа у цјелини.

"То је јако важно и какав год ефекат да буде, биће победа српског народа, то је једно, а друго почиње да се шири једна истина на којој ће Србија и српски народ наставити и убудуће", рекао је он.

Миливојевић је истакао да су анимирање више земаља, суочавање са неким чињеницама које се тичу и политике и права и положаја једног народа од капиталног значаја.

"Ефеката ће, сасвим сигурно бити, УН ће сигурно бити подељена шта год било и како било", рекао је он.

Миливојевић сматра да у ово вријеме када је свијет у превирању, када се гради нови свјетски поредак и када оно што диктирају западне силе није светиња и свето право, даје овоме још већи значај.

"Треба да рачунамо на колективни југ. Најмање пола колективног југа ће бити уз нас овог пута са тендецијом ширења", процијенио је он.

Миливојевић је рекао да је циљ резолуције о Сребреници, када је ријеч о Европи да се Срби дисквалификују у цивилизацијском смислу и да буду проглашени као једини који су извршили геноцид у 20. вијеку, а зна се ко је извршио прави геноцид.

"Према томе биће јако важно да се на основама овога, без обзира шта ће бити са тим, покрене процес суочавања са истинама 20. века на просторима Европе и у нашем окружењу у то време. Ту имам у виду и Јасеновац и ова стрељања без преседана која су се десила у држави Србији, и у Крагујевцу и у Краљеву, да не говорим о другим стварима које су се десиле и у име фашизма и у име једног концепта који цивилизацијска тековина у најнегативнијем смислу", нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана