Suočiti svijet sa istinom da su Srbi uz Ruse najstradalniji narod

Srna
Suočiti svijet sa istinom da su Srbi uz Ruse najstradalniji narod

Bivši diplomata Zoran Milivojević izjavio je da svijet treba da se suoči sa istinom da je srpski narod bio prva i najveća žrtva poslije ruskog u Evropi u 20. vijeku, te naglasio da se dobro zna ko je počinio genocid.

"Mi ne tražimo ništa nego samo da istina izađe na videlo i da bude vrednovana kao takva", rekao je Milivojević povodom diplomatskih aktivnosti koje trenutno u vezi sa rezolucijom o Srebrenici vode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Sankt Peterburgu, kao i mnogi drugi.

Prema njegovim riječima, kakav god bude rezultat diplomatske ofanzive, važnije je da se jedinstveno i direktno kaže "ne" nečemu što hoće da Srbe diskredituje na dugoročan način i da dovede u pitanje i položaj Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini.

"To je jako važno i kakav god efekat da bude, biće pobeda srpskog naroda, to je jedno, a drugo počinje da se širi jedna istina na kojoj će Srbija i srpski narod nastaviti i ubuduće", rekao je on.

Milivojević je istakao da su animiranje više zemalja, suočavanje sa nekim činjenicama koje se tiču i politike i prava i položaja jednog naroda od kapitalnog značaja.

"Efekata će, sasvim sigurno biti, UN će sigurno biti podeljena šta god bilo i kako bilo", rekao je on.

Milivojević smatra da u ovo vrijeme kada je svijet u previranju, kada se gradi novi svjetski poredak i kada ono što diktiraju zapadne sile nije svetinja i sveto pravo, daje ovome još veći značaj.

"Treba da računamo na kolektivni jug. Najmanje pola kolektivnog juga će biti uz nas ovog puta sa tendecijom širenja", procijenio je on.

Milivojević je rekao da je cilj rezolucije o Srebrenici, kada je riječ o Evropi da se Srbi diskvalifikuju u civilizacijskom smislu i da budu proglašeni kao jedini koji su izvršili genocid u 20. vijeku, a zna se ko je izvršio pravi genocid.

"Prema tome biće jako važno da se na osnovama ovoga, bez obzira šta će biti sa tim, pokrene proces suočavanja sa istinama 20. veka na prostorima Evrope i u našem okruženju u to vreme. Tu imam u vidu i Jasenovac i ova streljanja bez presedana koja su se desila u državi Srbiji, i u Kragujevcu i u Kraljevu, da ne govorim o drugim stvarima koje su se desile i u ime fašizma i u ime jednog koncepta koji civilizacijska tekovina u najnegativnijem smislu", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana