Суђење за злочин у Чемерну: Свједок чуо да је убијено доста Срба

Срна
Суђење за злочин у Чемерну: Свједок чуо да је убијено доста Срба

САРАЈЕВО - У наставку суђења Џемалу Хаџићу и осталим оптуженим бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Акиф Ћосић испричао је да су добили наредбу да иду у ово село, да је оптужени Теуфик Турудић водио акцију коју је, ради уништења хаубица, наредио Хаџић.

Ћосић је рекао да се добровољно пријавио у Територијалну одбрану у Какњу, да су пребачени у школу у Брези, а потом у село Влахиње, гдје је постројавање војске вршио Сенад Јашарспахић, а након његовог рањавања ту дужност је преузео Теуфик Турудић.

Свједок је навео да су на Влахињама били и оптужени Сенад, Харис и Бењамин Сикира те Џемал Смоло, као и да су два до три дана прије акције добили наредбу да иду у село Чемерно како би уништили хаубице.

-Џемо Хаџић је издао наредбу и речено нам је да се хаубице униште - навео је свједок, те додао да су на том путу прво стигли у село Корита, гдје су се смјестили у школу, а током ноћи пјешке кренули шумом. Када су се приближили првим кућама, како наводи свједок, речено им је да се раздвоје у двије групе, те је његова кренула десно, преноси Бирн.

Он је са Мевлудином Бркићем носио колотуру, која им је била потребна за уништавање хаубица, док су други носили експолозив.

Свједок је навео да нису имали оружје већ су сачекали да престане пуцњава, па су кренули према шталама испод којих су се, како је описао свједок, налазиле хаубице.

-Ми смо претрчали до тих штала и донијели колотуре. Када смо доље дошли, чуо сам да је доста Срба убијено - навео је свједок.

Осим Хаџића, који је у то вријеме био командант Првог одреда "Сретно" тадашње Територијалне одбране Бреза, за овај злочин оптужени су Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија и Нехру Ганић.

Оптужница терети бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Суђење би требало да буде настављено 6. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана