Suđenje za zločin u Čemernu: Svjedok čuo da je ubijeno dosta Srba

Srna
Suđenje za zločin u Čemernu: Svjedok čuo da je ubijeno dosta Srba

SARAJEVO - U nastavku suđenja Džemalu Hadžiću i ostalim optuženim bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Akif Ćosić ispričao je da su dobili naredbu da idu u ovo selo, da je optuženi Teufik Turudić vodio akciju koju je, radi uništenja haubica, naredio Hadžić.

Ćosić je rekao da se dobrovoljno prijavio u Teritorijalnu odbranu u Kaknju, da su prebačeni u školu u Brezi, a potom u selo Vlahinje, gdje je postrojavanje vojske vršio Senad Jašarspahić, a nakon njegovog ranjavanja tu dužnost je preuzeo Teufik Turudić.

Svjedok je naveo da su na Vlahinjama bili i optuženi Senad, Haris i Benjamin Sikira te Džemal Smolo, kao i da su dva do tri dana prije akcije dobili naredbu da idu u selo Čemerno kako bi uništili haubice.

-Džemo Hadžić je izdao naredbu i rečeno nam je da se haubice unište - naveo je svjedok, te dodao da su na tom putu prvo stigli u selo Korita, gdje su se smjestili u školu, a tokom noći pješke krenuli šumom. Kada su se približili prvim kućama, kako navodi svjedok, rečeno im je da se razdvoje u dvije grupe, te je njegova krenula desno, prenosi Birn.

On je sa Mevludinom Brkićem nosio koloturu, koja im je bila potrebna za uništavanje haubica, dok su drugi nosili ekspoloziv.

Svjedok je naveo da nisu imali oružje već su sačekali da prestane pucnjava, pa su krenuli prema štalama ispod kojih su se, kako je opisao svjedok, nalazile haubice.

-Mi smo pretrčali do tih štala i donijeli koloture. Kada smo dolje došli, čuo sam da je dosta Srba ubijeno - naveo je svjedok.

Osim Hadžića, koji je u to vrijeme bio komandant Prvog odreda "Sretno" tadašnje Teritorijalne odbrane Breza, za ovaj zločin optuženi su Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija i Nehru Ganić.

Optužnica tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 6. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana