Суд није одлучивао о законитости одлуке о смјени Петрића из ЦИК-а

Д. М.
Суд није одлучивао о законитости одлуке о смјени Петрића из ЦИК-а

САРАЈЕВО - Вијеће за управне спорове Суда БиХ одбацило је жалбу бившег члана Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранка Петрића против одлуке Представничког дома Парламента БиХ од 11. марта којом је разријешен дужности зато што је жалба била неуредна, а не зато што је установљено да је Петрић законито разријешен дужности, као што је јуче медијима рекао члан Колегијума Представничког дома из СДА Денис Звиздић.

У рјешењу Суда БиХ, које је у посједу нашег листа, наводи се да је Бранко Петрић своју жалбу на одлуку Представничког дома упутио Апелационом одјељењу Суда БиХ.

- Апелационо вијеће је предметни допис доставило Управном вијећу зато што из образложења дописа произлази да се не ради о изборној жалби, јер је одлуку која се оспорава донио Парламент БиХ, а не Централна изборна комисија - наводи се у рјешењу Вијећа за управне спорове Суда БиХ.

Испитивањем наведеног поднеска, наводи се даље, Вијеће за управне спорове утврдило је да је поднесак непотпун и позвало тужиоца Бранка Петрића да у законом прописаном року уреди свој поднесак у складу са чланом 19. Закона о управним споровима БиХ којим је прописано да се управно спор покреће тужбом.

- Суд је 30. марта запримио поднесак тужиоца насловљен као уређење поднеска у којем се наводи да је суд морао цијенити чињеницу да је он свој поднесак поднио у смислу члана 77. и 78. Закона о управним споровима, а не у смислу члана 19. из разлога што је жалбеном одлуком прекршен Изборни закон БиХ. Надаље, тужилац инсистира да се о његовој жалби одлучи у складу са поступком о изборним жалбама, имајући у виду досадашњу праксу Суда БиХ - наводи се у рјешењу.

У конкретном случају, закључује суд, тужилац није поступио по налогу суда и није свој поднесак уредио како је то захтијевано, односно прописано чланом 19. Закона о управним споровима, из којих разлога се тужба одбацује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана