Sud nije odlučivao o zakonitosti odluke o smjeni Petrića iz CIK-a

D. M.
Sud nije odlučivao o zakonitosti odluke o smjeni Petrića iz CIK-a

SARAJEVO - Vijeće za upravne sporove Suda BiH odbacilo je žalbu bivšeg člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branka Petrića protiv odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH od 11. marta kojom je razriješen dužnosti zato što je žalba bila neuredna, a ne zato što je ustanovljeno da je Petrić zakonito razriješen dužnosti, kao što je juče medijima rekao član Kolegijuma Predstavničkog doma iz SDA Denis Zvizdić.

U rješenju Suda BiH, koje je u posjedu našeg lista, navodi se da je Branko Petrić svoju žalbu na odluku Predstavničkog doma uputio Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

- Apelaciono vijeće je predmetni dopis dostavilo Upravnom vijeću zato što iz obrazloženja dopisa proizlazi da se ne radi o izbornoj žalbi, jer je odluku koja se osporava donio Parlament BiH, a ne Centralna izborna komisija - navodi se u rješenju Vijeća za upravne sporove Suda BiH.

Ispitivanjem navedenog podneska, navodi se dalje, Vijeće za upravne sporove utvrdilo je da je podnesak nepotpun i pozvalo tužioca Branka Petrića da u zakonom propisanom roku uredi svoj podnesak u skladu sa članom 19. Zakona o upravnim sporovima BiH kojim je propisano da se upravno spor pokreće tužbom.

- Sud je 30. marta zaprimio podnesak tužioca naslovljen kao uređenje podneska u kojem se navodi da je sud morao cijeniti činjenicu da je on svoj podnesak podnio u smislu člana 77. i 78. Zakona o upravnim sporovima, a ne u smislu člana 19. iz razloga što je žalbenom odlukom prekršen Izborni zakon BiH. Nadalje, tužilac insistira da se o njegovoj žalbi odluči u skladu sa postupkom o izbornim žalbama, imajući u vidu dosadašnju praksu Suda BiH - navodi se u rješenju.

U konkretnom slučaju, zaključuje sud, tužilac nije postupio po nalogu suda i nije svoj podnesak uredio kako je to zahtijevano, odnosno propisano članom 19. Zakona o upravnim sporovima, iz kojih razloga se tužba odbacuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana