Строжа правила уштедјела институцијама 7,5 милиона

В. К.
Строжа правила уштедјела институцијама 7,5 милиона

Сарајево - Примјеном правилника о набавци и употреби службених возила, коришћењу телефона и репрезентације институције БиХ су прошле године уштедјеле 5,8 милиона марака, а резовима на платним листама додатних 1,7 милиона, показују подаци Савјета министара БиХ.

Примјена тих подзаконских аката стартовала је почетком 2015. године.

- Примјеном правилника уштеђено је 5,8 милиона у односу на 2014. годину када су донесени. То обухвата расходе за телефон, гориво, мазиво, одржавање и осигуравање возила, те репрезентацију - казали су у Савјету министара БиХ.

Додатне уштеде су направљене примјеном измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. На бруто издацима за накнаде у надзорним и управним одборима и другим тијелима уштеђен је 1,1 милион, а за накнаде члановима комисија око 600.000 марака.

Иако су правилници дали ефекте, у Канцеларији за ревизију институција БиХ недавно су упозорили да још није све постављено на право мјесто. Посебну пажњу скренули су на употребу службених возила и упозорили да није јасно дефинисано ко и када може да их користи 24 часа дневно, подсјећајући да је било разних примјера злоупотреба.

Њихова упозорења су наишла на реакцију Министарства финансија и трезора БиХ, чији су службеници припремили допуне правилника који се односи на возила, а приједлог је добио зелено свјетло Савјета министара. Прописано је да руководилац институције посебним актом одобрава употребу службеног возила током 24 часа дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана